Annons

Populister hoppar från tuva till tuva

Sin vana likt blandar Göte Färm (SD) ihop äpplen med päron. Det ligger i populisters taktik att hoppa från tuva till tuva och prata om allt annat än verkligheten.
Politskt gräl • Publicerad 28 februari 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
SD:s partiledare Jimmie Åkesson vid gränsen mellan Turkiet och Grekland den 4 mars 2020.
SD:s partiledare Jimmie Åkesson vid gränsen mellan Turkiet och Grekland den 4 mars 2020.Foto: Sverigedemokraterna/TT

Detta blir min sista replik till Göte Färm (SD).

Att så historielöst och revisionistiskt föra debatt som Färm gör kan han fortsätta göra på egen hand.

Annons

Sin vana likt blandar han äpplen med päron. Att blanda ihop sitt eget partis ideologi med andras är antingen okunnigt eller ett medvetet sätt att blanda korten.

Jag tror det senare eftersom det ligger i populisters taktik att hoppa från tuva till tuva och prata om allt annat än verkligheten.

Mitt parti, Socialdemokraterna, växte fram vid förra sekelskiftet i 1900-talets början med liberala tankar och rötter ifrån upplysningstiden och frihetstiden med i grunden varje människas rätt till eget liv med allt vad det innebär i form av arbete åt alla och lika rösträtt. Bostäder och sjukvård. Pensionsrätt. Av dessa tankar gjorde vi reformer som var positiva och berikande för de flesta människorna.

SD väljer att i stort sätt hela tiden hitta på förslag som gör det svårare för människor att bli en del av gemenskapen. Höja trösklar. Dra bort bidrag och stöd. Detta är i många fall klassisk högerpolitik men en dimension till finns. Den att göra det extra svårt om du inte har rätt religion eller ursprung.

Socialdemokratin har också alltid varit en internationell rörelse som jobbat för fred och säkerhet mellan länder och folk. Vår första S-statsminister Hjalmar Branting fick Nobelpriset i fred. Olof Palme medlade vid ett antal konflikter runt om i världen.

SD:s Partiledare åker till Turkiet och tar ”selfies” när han sprider flygblad för att baktala vårt land.

Var SD fått sina influenser ifrån är väl dokumenterat.

Jag vet! Jag var med i mitten på 1980-talet när Sverigedemokraternas bildades. Jag deltog då i folkbildningen på uppdrag av LO-facken för samtala med unga människor om svensk migrations politik. Om hur vi bemöter varandra på bästa sätt och vårt lands roll i ett Europa drabbat av konflikter och krig.

Det var en tid då järnridån föll, Sovjet upplöstes. Krig i Jugoslavien härjade. Även under denna oroliga tid kom en hel del människor på flykt till vårt land, de flesta från vårt närområde.

Under samma tid i vårt land frodades Vitmaktrörelsen med exempelvis BSS, Bevara Sverige svenskt, och andra mer eller mindre rasistiska grupper.

Annons

Några herrar med bland annat den förre detta SS-officeren Gustaf Ekström valde att samla dessa grupper och bilda ett politiskt parti. Sverigedemokraterna. Ekström var svensk som frivilligt anslöt till det tyska nazistiska partiet och deltog i kriget. När nuvarande partiledare gick med i början på 90-talet var detta ingen hemlighet.

När det gäller Socialdemokratins historia vill jag här bara säga två saker. Det finns många källor att söka på om man seriöst vill ta reda på arbetarrörelsens historia. Det andra är att vid Nazisternas statskupp i Tyskland på 30-talet var det just Socialdemokrater och fackföreningsfolk som var bland de första att mördas. Detta är denna idétradition dagens SD är sprungen ur. Finns gott om källor på det.

Anders Bengtsson (S)

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons