Annons

Pressfrihetens dag - viktig dag för demokratin

Den 3 maj är det Pressfrihetens dag. En fri och oberoende press, exempelvis Kristianstadsbladet/Norra Skåne, är oerhört viktig för vår demokrati.
Pressfrihet • Publicerad 3 maj 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Karta visar index för pressfrihet i världen. Ju mörkare röd desto sämre pressfrihet. Endast sju länder är gröna, det vill säga har en stark pressfrihet. Kartan är från maj 2023.
Karta visar index för pressfrihet i världen. Ju mörkare röd desto sämre pressfrihet. Endast sju länder är gröna, det vill säga har en stark pressfrihet. Kartan är från maj 2023.

Tidningen ska informera oss läsare vad som händer i tidningens område men också i Sverige och i världen. Välinformerade medborgare är grunden för demokratin. Tidningen ska granska hur politiker och beslutsfattare sköter sig och med undersökande journalistik ta fram felaktigheter och ibland rena bedrägerier. På så sätt är tidningen en broms mot myndigheters felaktiga maktutövande.

Vi hoppas att journalisterna på Kristianstadsbladet/Norra Skåne inte utsätts för hat och hot som gör att de avhåller sig från att skriva om känsliga saker i kommunerna, regionen, företag, föreningar med mera, men också om frågor om brott och straff. Tyvärr säger statistik kring pressen något annat. Många journalister tystas genom hot av olika slag.

Annons

Mycket händer kring journalistiken nu och framöver. Vad betyder AI, artificiell intelligens, för tidningarna framöver? Kan AI ta över redigeringen av en tidningssidorna? Hur går det med papperstidningen i förhållande till den digitala tidningen?

Ungdomarnas tidningsläsning som kanske mycket sker på sociala media? Och hur är det med användarvänligheten i Kristianstadsbladet/Norra Skåne? Kan vi enkelt kommentera det vi läser, dela det med andra och tipsa redaktionen om olika saker? Är sökfunktionen på artiklar effektiv i vår tidning? Det handlar om demokrati.

En forskare, Torbjörn Svensson, vid Skövde högskola har i en avhandling föreslagit att tidningarna ska ta hjälp av spelvärlden för att förbättra användbarheten. I många spel finns till exempel funktioner där spelare enkelt kan kommunicera med varandra. I tidningsvärlden, däremot, sker kommunikationen kring en artikel ofta via ett kommentarsfält på sociala medier, där tonen ibland kan vara hård.

Torbjörn Svensson menar att tidningarna skulle gynnas av att lägga till ett ”socialt lager” i nyhetsapparna, så att läsaren kan samverka med andra läsare eller med redaktionen.

– En sak skulle kunna vara att visa vad man tycker om en nyhet med någon form av reaktionsfunktion, såsom tumme upp, stjärna eller smiley. En annan att kunna ge återkoppling till redaktionen att man vill se mer nyheter av den här typen, eller kunna framföra kritik mot hur nyheten presenteras. Man kanske har kunskap om något som tidningen verkar missa eller vill berätta hur man själv uppfattar situationen.

Kristianstad FN-förening vill belysa tidningarnas utveckling genom en föreläsning som vi kallar: Journalistikens möjligheter och utmaningar – här hemma och globalt. Andreas Mattsson, lärare och forskare vid Lunds universitet föreläser torsdagen den 2 maj klockan 18.00 på Regionmuseet kring dessa frågor. Anders Thell, redaktionschef på Kristianstadsbladet/Norra Skåne medverkar.

Jan Lindelöf

Ordförande i Kristianstads FN-förening

”Många journalister tystas genom hot av olika slag.”
Annons
Annons
Annons
Annons