Annons

Putin kommer, ta en morot!

I samband med Folk och Försvars konferens i början av året genererades det stora tidningsrubriker när statsministern och ÖB, Överbefälhavaren, Micael Bydén pratade om det ökade hotet och att vi behövde vara rustade för krig.
Beredskap • Publicerad 29 januari 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Rysslands president Vladimir Putin.
Rysslands president Vladimir Putin.Foto: Ramil Sitdikov

I en samtid där tidningarna lever på klick och annonser så tillåts det sällan nyanser och utvecklande resonemang. Detta resulterade i att det lät som att kriget var på väg och att alla medborgare skulle behöva vara beredd att plocka upp vapen. Efteråt visade det sig att ÖB snarare ville att vi alla skulle se över vår egen beredskap, men beredskap på vad?

I debatten efter uttalandena efterlyste många en diskussion om sjukvården som just nu står inför besparingar i mångmiljonklassen. Hur robust är vården framöver? När kopparnätet samt 2G- och 3G- näten släcks inom de kommande åren så står vi med framför allt digital teknik till vårt förfogande.

Annons

Teknik som måste vara robust och stå pall för såväl elavbrott som eventuellt sabotage. Vad gör du om du inte kan ringa eller surfa?

Att regeringen och SD ignorerar att klimatförändringarna är ett hot redan idag har vi lärt oss, men vi andra som behandlar det som ett reellt hot, då handlar beredskap om att kunna klara av extremare väder. Från översvämningar, bränder och värmeböljor till snösmockor och längre elavbrott. Hur rustad hade du varit om det hade blivit strömavbrott när vi hade minus 17 grader?

Kaoset på E22 i början på året visade med all tydlighet att när något oförutsett händer så verkar ingen ha det övergripande ansvaret. Tilläggas kan att Sverige endast är självförsörjande på tre livsmedel, spannmål, socker och morötter. Inte ens potatisen räcker till oss alla. På 1980-talet var Sverige 100 procent självförsörjande på alla viktiga baslivsmedel, nu är siffran nere på under 50 procent.

Vi ska absolut ta det ökade säkerhetshotet på allvar men vi måste också bredda vår syn på vad ett hot kan vara. Pandemin visade att vi kan ställa om snabbt även om vi famlade något i början. Alla myndigheter har planer för vad som ska hanteras vid eventuella kriser men vem samordnar olika myndigheter?

Så när statsministern, i sann populistisk anda, försöker få nya medborgare att framstå som mindre försvarsbenägna, trots att undersökningar säger annat, så borde han fokusera på att få fram tydliga direktiv till myndigheterna om ansvar vid kris och framför allt, vem som samordnar vid större kriser och katastrofer. För kriser kommer alltid, vi vet bara inte vilken typ och när. Och om Putin skulle komma kan vi ju alltid erbjuda en sockerbeta och en morot.

Miljöpartiet Kristianstad

Helena Winter, ordförande

”Och om Putin skulle komma kan vi ju alltid erbjuda en sockerbeta och en morot.”
Annons
Annons
Annons
Annons