Annons

Putin, Trump, Orban och de gamla järnrörspolitikerna

De flesta oroar sig nu för det krig som envåldshärskaren Putin satt igång med överfallet på Ukraina.
Maktens män • Publicerad 2 mars 2022 • Uppdaterad 4 mars 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vladimir Putin och Donald Trump, under G-20-mötet i Japan 2019.
Vladimir Putin och Donald Trump, under G-20-mötet i Japan 2019.Foto: Susan Walsh

Jag läste i söndagens kulturdel av DN, Peter Englunds utomordentliga analys av krigssituationen.

I söndags lyssnade vi också på Mikael Nydahl med ukrainska sambo. FN-föreningen arrangerade. Nydahl skulle ha talat om belarusisk litteratur, som han översätter och är förläggare av. I stället kände han sig tvungen diskutera vad Putin gjort med det ryska samhället efter Sovjets fall. Hur agerandet lett fram till dagens förfärliga situation. Det var både belysande och gripande.

Annons

Efteråt kom jag att tänka så här:

Alla minns vi den underliga figur som kallades Egor Putilov. Denna person anställdes av SD och tilläts via partiet vistas i riksdagshuset som en partiets tjänsteman. Det framkom så småningom att han bott och varit folkbokförd i Sverige under flera olika namn. Han förekom också i en mystisk fastighetsaffär i Stockholms skärgård med en rysk oligark. En tid var han chefredaktör för Samhällsnytt. Det visade sig att han var/är ryss.

”Trump som är Putinvän, lär ha sagt att överfallet på Ukraina är ett genidrag av Putin.”

Egor är ryska för Ingvar vilket namn betyder ”krigare” Putilov skulle kunna vara sammansatt av Putin och det engelska ordet Love. Namnet kan alltså tydas: Krigare som älskar Putin.

Orban i Ungern, Putin-vän, har starkt förändrat landets lagar på liknande på liknande sätt som Putin förfar med Ryssland. Bort med fria medier, ta makten över rättsväsendet, begränsa fri kultur och så vidare. Det vill säga: Nedmontera demokratin! Till Ungern flyttade Eric Almqvist, chefredaktör för den högerextrema mediekanalen Exakt 24. Strax följde Kent Ekeroth efter. De är båda före detta riksdagsledamöter och kända från den så kallade ”järnrörsaffären". Eric Almqvist reste till Ryssland 2020 som valexpert i den folkomröstning som möjliggjorde att Putin kunde bli president ytterligare två mandatperioder.

Trump som är Putinvän, lär ha sagt att överfallet på Ukraina är ett genidrag av Putin. Bannon ansvarade för Trumps valkampanj före 2017. Steve Bannon har varit i Europa och försökt organisera grupper med Trump som ideal. Ekeroth har träffat Bannon i detta syfte enligt media.

En vänskapskedja kan kanske konstrueras så här:

Trump, Bannon, Ekeroth, Åkesson, Söder, Jomshof, Almqvist, Orban, Putilov, Putin.

Det går utmärkt att via Google skaffa ytterligare kunskap om dessa herrars uppdrag och åtgärder.

Torsten Jeppsson

Annons
Annons
Annons
Annons