Annons

Rädda stränderna i Åhus

Vår strand i Åhus har med de senaste stormarna drabbats av en kraftig erosion, som flyttat in strandlinjen långt, skapat stup och nedfallna träd.
Erosion • Publicerad 2 februari 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Babet slukade stränderna vid Åhus.
Babet slukade stränderna vid Åhus.Foto: Privat

Hus hotas hamna alltför nära strandlinjen. Stranden är ett stort värde för oss som bor här och våra besökare. Idag är det svårt hitta ställen att gå ner på.

Ystad drabbades för ett antal år sedan av samma problem. En bok har skrivits ”När Ystad hamnade på världskartan” av före detta tekniske chefen i Ystad. Erling var med och löste problemet långsiktigt med både svensk och utländsk kompetens. Han fick till och med kungamedalj för sitt arbete.

Annons

Hur agerar vår kommun idag? Har vi inte egen kompetens finns säkert kompetens att ta in både inom och utanför Sverige. Bidrag borde finnas för att långsiktigt stärka strandskyddet. Idag skapar villaägare vid havet egna strandskydd, bra, men borde inte våra beslutsfattare på kommunal nivå vara med och snarast hitta resurser som kan vara med och skapa möjligheter att stärka vårt strandskydd i stort. Vi är alla medvetna om strandens stora värde för oss. Så låt oss hoppas på en långsiktig lösning.

Birgitta Malmberg

”Stranden är ett stort värde för oss som bor här och våra besökare.”
Annons
Annons
Annons
Annons