Annons

Rata inte en pusselbit för att den inte rymmer hela bilden

Att förkasta praktiska verktyg för att hantera en klimatsmart samhällsomställning gör den svårare att genomföra, skriver Sara Svensson och Vilmer Andersen för Vänsterpartiet i Skåne.
Koldioxidbudget • Publicerad 24 februari 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Underlaget för en koldioxidbudget tas fram av .\nUnderlaget för en koldioxidbudget tas fram av .
Underlaget för en koldioxidbudget tas fram av .\nUnderlaget för en koldioxidbudget tas fram av .Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vänsterpartiet la under 2019 en motion för Region Skåne att arbete fram en koldioxidbudget. En koldioxidbudget används för att ta fram en regional, vetenskapligt belagd nivå för utsläppsminskningar som skulle möjliggöra Parisavtalets mål. Regionstyrelsen ansåg dock att man redan arbetar mot klimatmål inom flera fora och att det faktum att koldioxidbudgeten inte räknar på metan och lustgas från jordbruk gör att den inte är nödvändig. Resultatet från Länsstyrelsen i Skåne årliga miljötillståndsrapport pekar dock på något helt annat.

”Metoden växte fort under 2019 och är enligt Aktuell Hållbarhet det enda vetenskapliga hjälpmedlet för att räkna ut hur mycket utsläppen behöver minska för att kunna uppnå Parisavtalets mål.”

I Västra Götalandsregionen har styret bestående av Alliansen och Miljöpartiet redan fattat beslut om att införa en koldioxidbudget i april 2019, något Vänsterpartiet motionerat om. Där ser styret stora fördelar med att ha tydliga mål att uppnå. För deras del hamnade den nödvändiga utsläppsminskningen på 16 procent per år. Tidigare år har de minskat med 0,4 procent – behovet att uppväxling i arbetet visade sig vara stort. Borås, Skellefteå, Östersund, Borlänge och Gävle är några av de kommuner som arbetar med koldioxidbudget. Metoden växte fort under 2019 och är enligt Aktuell Hållbarhet det enda vetenskapliga hjälpmedlet för att räkna ut hur mycket utsläppen behöver minska för att kunna uppnå Parisavtalets mål.

Annons

Underlaget för en koldioxidbudget tas fram av Uppsala universitet, som tillsammans med Ramboll utvecklat metoden som ett praktiskt verktyg för kommuner och regioner att jobba aktivt mot tydliga mål. När den grundläggande kartläggningen är gjord görs en bedömning om det går att sikta på 1,5-gradersmålet eller, om det är helt omöjligt att minska så snabbt, till två-gradersmålet. Underlaget ger sedan en utsläppsminskningskurva, vilket innebär att ju längre man inväntar aktiva åtgärder, desto brantare blir kurvan och hårdare blir åtgärderna.

En stor fördel med koldioxidbudget är att den räknar på territoriella utsläpp, det vill säga alla koldioxidutsläpp som görs inom Skånes gränser. Det gör den effektiv då den räknar på alla utsläpp, inklusive konsumtion. Även invånares internationella resor räknas med. Utifrån det kan sedan politikerna lägga en budget med prioriteringsordning av åtgärder för att nå budgetmålet av utsläpp.

”Länsstyrelsens rapport från hösten 2019 om miljötillståndet i Skåne tittar just på de målområden som är satta för regionens miljöarbete. Inom målet att begränsa miljöpåverkan får man mycket dåliga betyg..”

Det är helt riktigt att Region Skåne redan arbetar mot klimatmål på flera sätt, till exempel inom Klimatsamverkan Skåne. Länsstyrelsens rapport från hösten 2019 om miljötillståndet i Skåne tittar just på de målområden som är satta för regionens miljöarbete. Inom målet att begränsa miljöpåverkan får man mycket dåliga betyg: målet är inte uppnått och kommer inte att kunna nås med befintliga och beslutade styrmedel och åtgärder. Utvecklingen är dessutom negativ. Man konstaterar att växthusgasutsläpp har minskat med 33 procent, men det är mellan 1990 och 2016. Utsläpp från transporter och maskiner har bara minskat med 14 procent under samma tid. Utsläppen genom konsumtion av utomlandstillverkade produkter har ökat – och fortsätter att öka. Det är precis vad en koldioxidbudget hade kunnat utgöra ett verktyg för att åtgärda.

”Det är riktigt att utsläpp av metan och lustgaser också påverkar klimatet, och vi i Vänsterpartiet är inte alls emot att arbeta mot dessa utsläpp. Men att tacka nej till ett effektivt verktyg för att det inte utför något annat än vad det är till för är inte ett gott argument ...”

Det är riktigt att utsläpp av metan och lustgaser också påverkar klimatet, och vi i Vänsterpartiet är inte alls emot att arbeta mot dessa utsläpp. Men att tacka nej till ett effektivt verktyg för att det inte utför något annat än vad det är till för är inte ett gott argument, det är snarare tramsigt.

Den 25/2 är det dags för Regionfullmäktige att säga sitt i frågan om koldioxidbudget för Skåne. Vi hoppas då på ökat positiva tongångar och en vilja att ta ett helhetsgrepp om koldioxidutsläppen. Klimatet kan nämligen, som bekant, inte vänta.

Sara Svensson (V)

regionråd i Region Skåne

Vilmer Andersen (V)

representant i Regionala Utvecklingsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons