Annons

Rätt prioriteringar räddar klimatet

Det som har kännetecknat människans handlande under århundraden är människans egoism och själviska beteende. Den tekniska utvecklingen har gått fel på grund av detta.
Framtid • Publicerad 1 juni 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Om vi verkligen känner en samhörighet med andra människor, med naturen och med djuren finns möjlighet att leva ett mycket bättre liv.
Om vi verkligen känner en samhörighet med andra människor, med naturen och med djuren finns möjlighet att leva ett mycket bättre liv.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vi har prioriterat den ekonomiska vinsten/tillväxten och försummat att ta hänsyn till vilka avtryck som vi samtidigt har gjort på vår planet.

Redan i slutet av 1800-talet fanns det forskare som var förutseende och som varnade för stigande temperaturer om vi fortsatte att elda med fossila bränslen i samma takt som vi då gjorde. Varningssignalerna togs emellertid inte på allvar.

Annons

Boken Oceankänslan av Isabella Lövin beskriver på ett bra sätt de problem som sedan länge funnits för att hindra en utveckling till det fossilfria samhället. Vi hade för länge sedan kunnat ha väl fungerande el-bilar om inte kol- och oljeindustrin för många år sedan hade satt käppar i hjulet för denna utveckling. Orsaken till detta är lätt att förstå. Kol- och oljeindustrin ville tjäna så mycket pengar som möjligt. Man kan också säga att det är människans egoism och själviska beteende som gör att man inte vill ha några förändringar i sitt sätt att leva.

”Den vanliga människan ser idag inte ett akut behov av att vidtaga några åtgärder. Vi har det ju bra som vi har det.”

Tyvärr kan vi nog inte förvänta oss ett annorlunda handlande av människan förrän vi blir tvingade till det för att kunna överleva. Den vanliga människan ser idag inte ett akut behov av att vidtaga några åtgärder. Vi har det ju bra som vi har det.

Isabella Lövin förklarar i boken betydelsen av ordet oceankänslan. Hon säger att oceankänslan är hänförelsen, ödmjukheten och känslan av att vara en del av allt levande. Oceankänslan infinner sig när den där svindlande känslan av samhörighet mellan människor när vi drar åt samma håll, när vi känner en gemenskap, när vi glömmer vårt eget jag för något större än oss själva.

Min uppfattning är att vi människor måste släppa vårt ego innan vi ens kan förstå betydelsen av oceankänslan.

  • Vi måste betrakta våra medmänniskor som bröder och systrar.
  • Vi måste värna om naturen på ett mycket bättre sätt än vad vi hittills har gjort.
  • Vi måste förstå att vårt samhälle har prioriterat ekonomisk tillväxt utan att förstå vilka konsekvenser detta medfört.
  • Vi måste förstå att vi aldrig kan få fred och frihet här på jorden om vi inte ändrar våra prioriteringar.

Det som Isabella Lövin menar med oceankänslan kan istället ersättas med ordet samhörighetskänslan. Om vi verkligen känner en samhörighet med andra människor, med naturen och med djuren finns möjlighet att leva ett mycket bättre liv. Först då kan vi göra de rätta prioriteringarna.

Anders Svensson

Annons
Annons
Annons
Annons