Annons

Reaktorer går snabbt att stänga – men nya tar tid

I dagarna fick jag frågan vad jag och SD Östra Göinge ska göra åt sossepriserna på energi, där frågeställaren mellan raderna även luftar kritik åt att kalla de höga priserna för sossepriser.
Kärnkraft • Publicerad 4 november 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Jag kommer vara mycket drivande i den skånska kör av konservativa och ansvarstagande politiker, skriver Göte Färm (SD) i sin replik.
Jag kommer vara mycket drivande i den skånska kör av konservativa och ansvarstagande politiker, skriver Göte Färm (SD) i sin replik.Foto: Mikael Persson

För alla som satt sig in i marknadsekonomi fungerar finns det två faktorer som avgör ett pris, utbud (hur många som erbjuder varan och konkurrerar om att få sälja) och efterfrågan (antalet kunder som vill köpa varan).

När S-regeringen lagt ner reaktor efter reaktor (där Annika Strandhäll som ansvarig minister inte ens vet hur många reaktorer man lagt ner) har de minskat utbudet (det vill säga ännu mer minskat utbud med ännu högre pris till följd). Så även om S-regeringen stoltserat med ”förnyelsebar el” som motto, har ingen vågat lyfta på stenarna och tittat vem som i själva verket försett Sverige med ansenlig mängd el när sossarna gjort oss beroende av utlandet för vår energiförsörjning.

Annons

Utåt sett har man som vanligt kommunicerat från Sveavägen 68 att Sverige är ett ”föregångsland”, men vilka länder förutom den socialdemokratiska väljarkåren som skulle instämma i hyllningskören är det ingen som svarar på. Sanningen är att vi inte är något föregångsland, inte mer än någon annan utan den här retoriken är något socialistiska partier i olika länder alltid kört med.

”Nu byggs inte reaktorer över en natt, det går betydligt fortare att likt Strandhäll stänga ner fullt fungerande reaktorer, och att det enda man behöver göra är att trycka på en röd knapp och hålla bränslet nedkylt.”

Man sätter sig på en hög häst, och ser sig som föredöme. Men det är bara att googla och se hur många träffar man hittar i utländska medier om att omvärlden skulle betrakta oss som det föregångsland (S) påstår; snarare vimlar det av artiklar om en brottslighet som exploderat.

Med det sagt så har regeringsskiftet lett till att Barsebäck projekterar för ny kärnkraft, där Skåne alltså ska kunna få el även vindstilla, mörka och kalla dagar. Nu byggs inte reaktorer över en natt, det går betydligt fortare att likt Strandhäll stänga ner fullt fungerande reaktorer, och att det enda man behöver göra är att trycka på en röd knapp och hålla bränslet nedkylt.

Vi har också en ny regering på plats som ser över bränslepriserna, det är nämligen en nationell fråga. Här kan varken jag eller Östra Göinge påverka priserna vid pump eller elpriset; men Nicklas Martinsson kan vara sig säker på att jag kommer vara mycket drivande i den skånska kör av konservativa och ansvarstagande politiker om att regeringen måste prioritera denna fråga. Där skatten exempelvis är en viktig faktor att reglera för att få ner priserna. Men frågan är som sagt inte lokal utan nationell.

Göte Färm (SD), oppositionsråd Östra Göinge kommun

Annons
Annons
Annons
Annons