Annons

Regeringen Kristersson är inte vuxen sin uppgift

Jag trodde inte det var sant när jag först hörde det, för så bisarrt var det.
Elkompensation • Publicerad 13 december 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Statsminister Ulf Kristersson (M) och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).
Statsminister Ulf Kristersson (M) och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).Foto: Christine Olsson/TT

Enligt högerkoalitionen så kommer inte de som uppbär försörjningsstöd att få tillgodoräkna sig elkompensationen. Det innebär att de allra sämst ställda drabbas. Däremot drar den högerkonservativa regeringen sig inte för att kompensera mångmiljonärer med stora palats som kan få hundratusentals kronor i kompensation.

Det rimmar dåligt med de besked som lämnats från ekonomer att inflationen drivs på om inte bara de sämst ställda kompenseras. Mångmiljonärer får bidrag men den ensamstående mamman som uppbär försörjningsstöd får sitt elstöd avräknat från stödet. Det blir plus minus noll för henne. Inte heller fattigpensionären i Norrland får en enda krona. Detta elprisstöd utformat av Regeringen Kristersson kunde inte utformats sämre.

Annons

Utöver den uppenbara orättvisan i fördelningen så ska dessutom utbetalningen ske med avier där mottagaren kan få hämta pengarna på bank eller i butik. Den som har det minsta förstånd inser nackdelarna. Bankerna betalar inte ut kontanter och tar dessutom avgift för sina tjänster. Att butiker skulle kunna betala ut tusentals kronor på ett bräde faller på sin egen orimlighet.

”Stödet beräknas att betalas ut under februari om ”inget oförutsett” händer. Det rimmar dåligt med löftet att stödet skulle betalas ut i god tid före jul utan förbehåll.”

Regeringen Kristersson kunde anammat Regeringen Anderssons lösning av problemet tidigare i år. Avdraget skedde på fakturan och besparade mottagaren onödigt besvär med att lösa in stödet. Alla bor inte granne med en bank. Dessutom vad kostar inte alla porton för att skicka ut dessa avier? Risken att samvetslösa personer tillskansar sig avierna när de hamnar i brevlådan kan man inte bortse från och inte heller de nackdelar som detta medför.

Stödet beräknas att betalas ut under februari om ”inget oförutsett” händer. Det rimmar dåligt med löftet att stödet skulle betalas ut i god tid före jul utan förbehåll. När företagarna kan få sina stöd står skrivet i stjärnorna. Ebba Busch förefaller inte klara av sin uppgift när hon med ”berått mod” berövar fattiga människor möjlighet att ta del av stödet. Som grädde på moset så anser Ulf Kristersson att regeringen uppfyller sina avgivna löften. Man baxnar! Jag bävar för de kommande fyra åren!

Irene Ludvigsson

Annons
Annons
Annons
Annons