Annons

Regeringen struntar i landsbygdens vindkraftsmotstånd

Frankrikes president Emmanuel Macron har ånyo visat att han lyssnar på vad medborgarna tycker om den enorma utbyggnaden av vindkraft i landet.
Publicerad 18 oktober 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
President Macron vill ge kommunerna vetorätt mot vindkraft.
President Macron vill ge kommunerna vetorätt mot vindkraft.Foto: Ludovic Marin

Vid ett besök den 15 september i den lilla franska kommunen Illier-Combray i departementet Eure-et Loir, svårt drabbad av vindkraftintrång, deklarerade president Emmanuel Macron att ”inte ett enda vindkraftverk bör byggas om le conseil municipal opponerar sig mot bygget” (Pressmeddelande från Fédération Environnement Durable 28 september). Conseil municipal är ungefär motsvarigheten till vårt kommunfullmäktige.

Nästa år är det presidentval i Frankrike och Macron har insett att vindkraftutbyggnaden mycket väl kan bli en valfråga. Nu positionerar han sig. Den

Annons

27 juli försäkrade han i opinionsprogrammet Franceopinion att han värnar Frankrikes vackra natur. Han deklarerade att vindkraft inte bör byggas där medborgarna inte vill ha vindkraft. Nu skärper han tonen och vill ge kommunerna vetorätt mot vindkraft.

I Sverige har vi också val nästa år, men här visar regeringen att den inte bryr sig om landsbygdens motstånd mot vindkraft.

”I Frankrike rasar debatten om dessa frågor och presidenten har tagit ställning. I Sverige tiger både politiker och massmedia.”

Här talas maktspråk, i Frankrike lyssnar makten.

Alla partier som vill ha något inflytande över Sveriges miljö- och energipolitik efter valet 2022 bör inse att ytterligare vindkraftutbyggnad kan bli en valfråga också hos oss.

Vi vill ha besked från de politiker som ställer upp i valen nästa år och det handlar inte om ekonomi eller teknik för att producera elström utan om något långt viktigare.

Ska vi tillåta att tusentals vindkraftverk får breda ut sig på allt större arealer i vårt land med förstörda landskap och raserad boendemiljö som obönhörlig konsekvens?

I Frankrike rasar debatten om dessa frågor och presidenten har tagit ställning. I Sverige tiger både politiker och massmedia.

Färingtofta Norra, ideell förening

Bengt Halén, ordförande

Einar Fjellman

Annons

Klas Lundius

Föreningen Svenskt landskapsskydd,

Martin Degerman, ordförande

Henrik Wachtmeister

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons