Annons

Respektlöst och odemokratiskt styre hos Treklövern

Sättet som Moderaterna och Treklövern styr Östra Göinge kommun och driver sina frågor på är ett hot mot demokratin.
Politik i Östra Göinge • Publicerad 19 januari 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kommunstyrelsen lägger ner Mölleskolan i Sibbhult. Politiker på väg att fatta beslutet under onsdagen.
Kommunstyrelsen lägger ner Mölleskolan i Sibbhult. Politiker på väg att fatta beslutet under onsdagen.Foto: Lasse Ottosson

Detta har Moderaterna bevisat ett flertal gånger det senaste halvåret. Till att börja med genom att i hemlighet föra dialog med Färe Montessoriskola i Sibbhult i syfte att kunna nyttja friskolan som ett alternativ för utredning för att nå sitt mål att avveckla Mölleskolan i Sibbhult. Det politiska styret undersökte denna möjlighet redan innan de annonserat om den kommande utredningen och de gjorde detta dessutom utan övriga partiers vetskap.

Treklövern må ha majoritet, men det betyder inte att de kan göra vad de vill, när de vill, utan att ta hänsyn till övriga åsikter och synpunkter. Oppositionen har här nekats sin demokratiska rätt till möjlighet att påverka. Det finns fler partier och fler folkvalda politiker i kommunen än enbart de som representeras av Treklövern och dessa åtnjuter också en demokratisk rättighet att vara delaktiga i de beslut som ska tas i kommunen, även om deras röster ofta har svårt att mäta sig mot majoritetens. Trots detta har för att driva sin egen agenda.

”Det politiska styret agerat bakom kulisserna för att driva sin egen agenda.”
Annons

För det andra så är beslutet om Mölleskolans vara eller icke vara ett beslut som berör en stor andel av kommunens invånare och framför allt ett beslut som på ett omfattande sätt berör barn. En fråga av denna dignitet hör hemma i kommunfullmäktige, där kommunens alla folkvalda politiker får en chans att rösta i frågan. S och V har lagt ett initiativärende om att beslutet ska lyftas från kommunstyrelsen till kommunfullmäktige men detta har man röstat emot.

”Detta är inte bara fel och odemokratiskt, det är också fruktansvärt respektlöst mot övriga partier och folkvalda”

Därtill har S och V lagt ett initiativärende om att göra en helhetsutredning gällande alla skolor i Östra Göinge kommun för att på så vis skaffa sig en helhetssyn över situationen, och som dessutom skulle vara mer omfattande. Även detta har man röstat emot. Man har nyttjat sin majoritet för att slippa göra en grundlig utredning och för att slippa att faktiskt behöva lägga fram hållbara argument för sina förslag.

Som fjärde punkt så är inte Treklövern lite fräcka som går ut och håller informationsmöte om Mölleskolans avveckling – redan innan beslutet är taget! Man nyttjar åter igen sin majoritet för att gå händelserna i förväg och meddela om konsekvenserna av ett beslut som ännu inte klubbats. Detta är inte bara fel och odemokratiskt, det är också fruktansvärt respektlöst mot övriga partier och folkvalda eftersom det görs tydligt för dem att deras röster inte är värda ett skit i Treklöverns ögon. ”Otillåten påverkan” är något som Patric Åberg och övriga representanter för Treklövern bör kolla upp.

Nathalie Roos

Annons
Annons
Annons
Annons