Annons

Rösta för bättre miljö- och klimathänsyn i EU-valet

Naturskyddsföreningen har som tradition att noggrant utvärdera de svenska politikernas arbete och partiernas miljö- och klimatlöften inför både riksdagsvalet och EU-valet.
Europavalet – klimat • Publicerad 7 juni 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sverigedemokraternas Charlie Weimers (SD) får betyget ”uselt” av skribenten.
Sverigedemokraternas Charlie Weimers (SD) får betyget ”uselt” av skribenten.Foto: Fredrik Persson / TT

Föreningen har därför nu satt betyg på de svenska EU-parlamentarikernas insatser under den förra mandatperioden. I 88 utvalda omröstningar har politikernas röstande jämförts med vad som Naturskyddsföreningen anser i frågan. Politikernas insatser har graderats i fem steg från Utmärkt till Uselt.

Betyget utmärkt får Miljöpartiet med bland annat förre meteorologen Pär Holmgren. Betyget bra får Socialdemokraterna med bland andra Heléne Fritzon från Kristianstad samt Liberalernas Karin Karlsbro. Betyget okej får Centerpartiet med Emma Wiesner. Betyget dåligt får Kristdemokraterna med Sara Skyttedal samt Moderaterna med bland andra Tomas Tobé. Betyget uselt får Sverigedemokraterna med bland andra Charlie Weimers.

Annons

Inför EU-valet har Naturskyddsföreningen också frågat de politiska partierna om deras inställning till 20 olika miljöpolitiska förslag till exempel: ”Strikt skydd av EU:s ur- och naturskogar”, ”Minska flygets klimatpåverkan” och ”En starkare kemikalielagstiftning”. Partiernas svar visar att sju av åtta partier vill att klimat och natur ska vara en av huvudprioriteringarna i EU under nästa mandatperiod och att EU ska ta ett helhetsgrepp om hållbart brukande och skydd av unionens hav. Tyvärr syns inte riktigt samma enighet när det kommer till förslagen som handlar om klimat och biologisk mångfald.

Miljöpartiet är det enda partiet som ställer sig bakom alla 20 förslagen. Vänsterpartiet ställer sig bakom 19 av förslagen. Liberalerna ställer sig bakom 17 av förslagen. Centerpartiet ställer sig bakom 14 förslag. Socialdemokraterna ställer sig bakom 11 förslag. Moderaterna ställer sig bakom 6 förslag. Kristdemokraterna ställer sig bakom 5 förslag. Och slutligen ställer sig Sverigedemokraterna bakom 1 förslag. Sverigedemokraterna är också det enda partiet som inte ställer sig bakom förslaget att klimat och natur skall vara en av huvudprioriteringarna i EU under nästa mandatperiod.

Det är alltså mycket stora skillnader i de svenska politiska partiernas vilja att ta hänsyn till naturen och miljön. Vi hoppas att du som röstar i EU-valet väljer ett parti som vill stoppa klimatförändringarna och som vill skydda naturen och miljön mot överexploatering!

För Naturskyddsföreningen i Kristianstad och Bromölla

Christer Neideman

”Vi hoppas att du som röstar i EU-valet väljer ett parti som vill stoppa klimatförändringarna och som vill skydda naturen och miljön mot överexploatering!”
Annons
Annons
Annons
Annons