Annons

Rösta för klimatet – för Guds skull

Alla ansträngningar måste göras för att motverka de accelererande klimatförändringar som världen upplever just nu.
Europavalet – klimatet • Publicerad 3 juni 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Majvor Östergren, arkeolog och handläggare på Länsstyrelsen i Visby med ett krucifix från tusentalet. Skribenten anser som kristen att det är ett mänskligt ansvar engagera sig för klimatet och att därmed vårda Guds skapelse.
Majvor Östergren, arkeolog och handläggare på Länsstyrelsen i Visby med ett krucifix från tusentalet. Skribenten anser som kristen att det är ett mänskligt ansvar engagera sig för klimatet och att därmed vårda Guds skapelse.Foto: Tobias Wallström

I valet till EU är det därför nödvändigt att prioritera klimat- och miljöfrågorna. Det är områden där Europaparlamentet kan ha stort inflytande. Vi behöver ställa om såväl på global och europeisk nivå som på nationell och individuell nivå. En radikal omställning leder till ett annat sätt att leva, men det behöver inte bli sämre. Tvärtom kan livskvalitén öka med mindre och mer hållbar konsumtion.

När man studerar partiernas valprogram och även hur det röstats under de gångna fem åren, så finns det inget parti som är perfekt. Men i alla jämförelser så hamnar Miljöpartiet i topp. Det är åtminstone det minst dåliga alternativet, så då stödjer jag det. I Fridays For Future, som jag är engagerad i, hänvisar vi gärna till Naturskyddsföreningens undersökningar och valkompass.

Annons

För mig handlar klimatfrågan inte bara om våra barns och barnbarns framtid. Som kristen ser jag det som ett mänskligt ansvar att vårda och värna Guds skapelse. Att Skaparen fortfarande håller hela världen i sin hand ger mig hopp och inspiration till att kämpa för en god jord och ett hållbart liv.

Bosse Olsson, Kristianstad

”För mig handlar klimatfrågan inte bara om våra barns och barnbarns framtid. Som kristen ser jag det som ett mänskligt ansvar att vårda och värna Guds skapelse”
Annons
Annons
Annons
Annons