Annons

Såhär får ni oss i personalen att stanna kvar på sjukhuset

Jag träffade inte Henrik Fritzon när han var på avdelning 103 Stroke/Neuro på CSK, jag var ledig. Är även undersköterska och facklig och jag har nog skrivit till dej innan. Även mycket till Maria Nyman och Maria Wharton Stjärnskog.
CSK • Publicerad 9 september 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Yrket måste bli så attraktivt så att personalen vill vara kvar på CSK, skriver debattören.
Yrket måste bli så attraktivt så att personalen vill vara kvar på CSK, skriver debattören.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Det viktigaste är att vi får tag i kompetent personal på avdelningarna på CSK. Att yrket blir så attraktivt så personal vill vara kvar på CSK. Även att folk vill söka till vårdyrket och utbilda sig till både undersköterskor och sjuksköterskor.

Höj våra löner rejält. Sist vi undersköterskor skulle ha 0,3 procent för vår kompetens ströps den och vi fick inte vårt avtal som vi skulle. Då sa ni nej till vår löneförhöjning. Vi fick ett väldigt dålig löneförhöjning i år.

Annons

Förr tillhörde utbildningen till undersköterska Region Skåne, nu tillhör den kommunen. En undersköterska kan hjälpa till med mycket och har stor kunskap och kan vara behjälplig till sjuksköterskan.

Arbetsmiljön på CSK är under all kritik med ständiga överbeläggningar.

Ska vi ha 18 patienter för att vi personal ska hinna med dom så kan vi ha +9 patienter till för VPS har bestämt det. Vårdplatserna räcker inte till, därför alla dessa överbeläggningar.

”Det slutade med att extrapersonal som var inringd för att det var tungt fick sitta vak istället.”

Nu ska det öppnas upp fler vårdplatser. Vad gör det när personalen säger upp sig för man inte orkar mer på andra avdelningar? Så nu får vi gå ner i vårdplatser på vissa avdelningar.

Vi hinner inte med att sköta våra patienter på ett bra sätt. Som igår hade vi behövt vak till en patient som var orolig, men vi fick inte tag I någon personal som kunde sitta vak. Vi hade redan extrapersonal inne för att vårdtyngden var hög. Det slutade med att extrapersonal som var inringd för att det var tungt fick sitta vak istället.

Patienterna är multisjuka och det är hög vårdtyngd som kräver kompetent personal. Konstigt nog så kommer många patienter in på CSK för ohållbar hemsituation. Istället för att bo på ett bra vårdboende så bor många hemma med hemtjänst. Kommunen har ju inte så många vårdboende. Det var ju inte så länge sedan som de lade ner en avdelning på Allögården.

Inför mångbesökarteamet på CSK så ser ni hur många patienter kommer åter i retur till oss hela tiden. De ska väl inte bo på CSK? Det bästa hade varit om ni hade tagit tag i kriget om pengar om vilka ska betala vården. Eller startat upp att någon kör hem till patienterna när de blir dåliga så de får vård på plats istället för att åka in till CSK.

Har ett förslag på hur ni kan få personal att stanna kvar:

  • Höj lönerna till alla vårdyrkena rejält.
  • Låt alla jobba 85-90 procent och få heltidslön.
  • Slopa karensavdraget och låt alla få gratis skor eller ett bidrag att köpa skor. Även fler förmåner som att träna på arbetstid.
  • Bygg upp en hälsovård en gång om året för all personal. Innan hade vi en uppbyggd friskvård med massage och fotvård på CSK.

Eva Lövkvist, undersköterska

Annons
Annons
Annons
Annons