Annons

Samhällsutveckling – för vem?

Förr gömdes våra sopor undan så mycket som möjligt. Idag är dom det första man ser vid entréerna.
Samhälle • Publicerad 2 september 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Förr kunde en sjuk människa kalla en ”frisk” läkare hem till sig. Idag måste den sjuka människan ta sig till den ”friske” läkaren, skriver insändarskribenten.
Förr kunde en sjuk människa kalla en ”frisk” läkare hem till sig. Idag måste den sjuka människan ta sig till den ”friske” läkaren, skriver insändarskribenten.Foto: Claudio Bresciani/TT

Förr hade föräldrarna flera barn. Idag kan barnen ha flera föräldrar.

Förr uppfostrades barnen av föräldrarna i en ”kärnfamilj”. Idag lämnas barnen tidigt bort för att uppfostras av det kommunala.

Annons

Förr gav tågen resmöjligheter utmed hela bansträckningen. Idag ger tågen mestadels service åt storstäderna.

Förr gjorde vi våra pengauttag inne på banken. Idag står vi ute på trottoaren.

”Förr var vår centralpunkt i skolan den egna skolbänken i en lugn skolsal. Idag är centralpunkten ett skåp i en stimmig korridor.”

Förr var vår centralpunkt i skolan den egna skolbänken i en lugn skolsal. Idag är centralpunkten ett skåp i en stimmig korridor.

Förr var de relativt små samhällena levande med flera specialiserade affärsidkare. Idag är de små samhällenas affärsmångfald borta istället för de stora köpcentranen i städernas utkanter.

Förr betalades vår praktiska arbetskunskap av näringslivet själv det gjordes i en arbetslivsinformativ lärlingsutbildning. Idag är det istället skattebetald skola som gäller.

Förr kunde en sjuk människa kalla en ”frisk” läkare hem till sig. Idag måste den sjuka människan ta sig till den ”friske” läkaren.

Är ovanstående samhällsutveckling och i så fall för vem?

Jan Mattsson

Annons
Annons
Annons
Annons