Annons

Satsa på bättre och billigare kollektivtrafik

Oavsett om du bor i en stad eller på landet ska det vara enkelt och billigt att åka kollektivt. Att satsa på Skånetrafiken är en av Miljöpartiets viktigaste frågor i regionvalet. Både plånboken och klimatet blir vinnare med en bättre och billigare kollektivtrafik.
Miljöpartiet • Publicerad 10 september 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vi står inför en klimatkris samtidigt som Putins brutala anfallskrig höjer priserna för hushållen i Skåne. Som en första åtgärd vill vi skyndsamt sätta ett pristak på 100 kronor i månaden för biljett för tåg och buss i hela Sverige. En pristak för kollektivtrafiken behövs för att skynda på klimatomställningen och hjälpa skåningar som drabbas av prishöjningar. En liknande modell infördes i Tyskland och den har blivit en stor succé. Men det räcker inte med akuta krisåtgärder. Vi vill också långsiktigt ge gymnasieelever en gratis kollektivtrafik, höja studentrabatten från 25 procent till 40 procent, och sänka priset för enkel- och 24-timmarsbiljetter med 10 procent och införa en ny seniorrabatt för hela Skåne.

”För att fler ska välja kollektivtrafiken måste skåningarna kunna lita på att 
tågen och bussarna kommer i tid.”

Under Alliansens styre har Skånetrafiken tvingats genomföra stora sparpaket. Busslinjer har försvunnit, hållplatser har tagits bort och avgångar har dragits in. Pandemin gjorde saken än värre, med ytterligare neddragningar i trafikutbudet. Alliansen spådde sedan att resenärerna skulle komma tillbaka först 2025 och sköt fram investeringar i nya tåg till 2030-talet, men det slås redan nya rekord. Vi vill stoppa de senaste årens neddragningar på Skånetrafiken. Istället vill vi bygga ut kollektivtrafiken, med fler hållplatser och nya linjer. Landsbygden i Skåne behöver en välfungerande anropstrafik.

Annons

För att fler ska välja kollektivtrafiken måste skåningarna kunna lita på att 
tågen och bussarna kommer i tid. Många gånger är det alldeles för trångt på tågen och bussarna. Vi vill satsa på en utbyggd järnväg, nya stambanor och fler särskilda bussfiler. Vi vill att Skånetrafiken köper in nya moderna dubbeldäckartåg och satsar på fler avgångar. Busstrafiken ska utvecklas genom fler superbusslinjer och ytterligare satsningar på expressbussar. Då minskar trängseln på spåren och vägarna och punktligheten ökar.

Med miljöpartiets politik får Skåne en utbyggd kollektivtrafik och sänkta priser. En bättre och billigare kollektivtrafik är bra både för plånboken och klimatet.

Mätta Ivarsson (MP), gruppledare och toppkandidat i regionvalet

Kami Timothy Petersen (MP), ledamot i kollektivtrafiknämnden och listetta i regionvalkrets Malmö

Annons
Annons
Annons
Annons