Annons

Seniorerna – en väljargrupp att räkna med i höstens val

Juli månad 2022, två år efter pandemin, ett år då vi hoppades på en återgång till det ”normala livet”.
Men frågan är om det någonsin blir som tidigare.
En sak är i alla fall säker och det är att svenska folket går till val i september.
Valet 2022 • Publicerad 15 juli 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Partiledardebatt i SVT med, från vänster: Magdalena Andersson (S), Nooshi Dadgostar (V), Märta Stenevi (MP), Annie Lööf (C), Johan Pehrson (L), Ebba Busch (KD), Jimmie Åkesson (SD) och Ulf Kristersson (M).
Partiledardebatt i SVT med, från vänster: Magdalena Andersson (S), Nooshi Dadgostar (V), Märta Stenevi (MP), Annie Lööf (C), Johan Pehrson (L), Ebba Busch (KD), Jimmie Åkesson (SD) och Ulf Kristersson (M).Foto: Fredrik Persson/TT

Vi väljer ledamöter till riksdagen och därmed vilken regering vi ska få de kommande fyra åren. Vi väljer också vem/vilka som ska bestämma i regionen och hur sjukvården, resorna, kulturen etcetera ska fungera. Vi seniorer anser dock att det viktigaste valet för oss är det nära valet, det vill säga det där vi väljer vilka som ska bestämma i vår hemkommun. Jämfört med många andra kommuner bor vi i Kristianstad i en förhållandevis bra kommun att åldras i. Men bra kan bli bättre.

Enligt SCB är 22 procent av de röstberättigade i Kristianstad kommun 65 år och äldre och en väljargrupp att räkna med. I Kristianstads kommun finns det tio lokala föreningar av SPF Seniorerna. Det finns många frågor till politikerna i kommunen men vi lyfter särskilt fram tre för oss angelägna områden;

”Enligt SCB är 22 procent av de röstberättigade i Kristianstad kommun 65 år och äldre och en väljargrupp att räkna med.”
Annons

Hemtjänst/vård/särskilt boende. Konkreta planer på att begränsa antalet hemtjänstanställda som varje dag besöker kunden i hemmet? Krav på utbildning? Krav på språkkunskaper? Gäller såväl för kunder med svenska som modersmål såväl som för kunder med annat hemspråk. Utdrag ur belastningsregistret krävs för anställning inom barnomsorgen/skolan men inte för anställning inom vård/hemtjänst. Vi anser att det är viktigt även för äldre att känna sig trygga.

Bostäder. Efterfrågan av attraktiva bostäder för äldre ökar i hela kommunen, inte bara i tätorterna. Detta gäller för ensamstående såväl som för parboende. Många äldre bor kvar i sina hus eller stora lägenheter eftersom tillgången till bra seniorbostäder till rimlig hyra är en bristvara.

Föreningslokaler. I kommunen finns det gott om mötesplatser som vi föreningar kan använda om de är lediga, vilket vi är tacksamma för. Ofta har vi arrangemang som kräver större lokaler, dessutom har vi märkt ett visst motstånd mot att besöka en mötesplats eftersom den (felaktigt) förknippas med ett särskilt boende. En lokal som ställs till förfogande av kommunen med tidsenlig utrustning och kapacitet för 150–200 personer samt faciliteter för arrangemang av enklare måltider är ett skriande behov för föreningslivet i kommunen.

Hur återspeglas ovanstående områden i de partipolitiska programmen?

Seniorer 65 år och äldre utgör 22 procent av de som i år har rösträtt i kommunvalet.

För SPF Seniorerna i Kristianstad kommun

Tommy Stjernqvist, Araslöv, Ingmar Andersson, Degeberga, Ingrid Ask, Havsvinden, Lago Wikingsson, Kristianstad, Eva Lindahl, Linderöd-Äsphult, Monica Fransson, Norra Villand, Christer Johansson, Tollarpsorten, Mats Johansson, Träne-Djurröd, Christina Nilsson, Willbattingen, Ulla Arvidsson, Wä-Skepparslöv

Ordföranden i respektive förening

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons