Annons

Ska Hässleholms kommuns barn behöva betala krisen?

“Det är inte barnen som ska betala för krisen” så utrycker sig Mikael Damberg enligt TT när han presenterade Socialdemokraternas skuggbudget.
Jag håller med, barnen ska inte behöva betala för krisen, inga barn oavsett ålder.
Besparing • Publicerad 9 maj 2023 • Uppdaterad 10 maj 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kommunen måste sluta spara i de mjuka nämnderna och se till att lagar kan följas fullt ut.
Kommunen måste sluta spara i de mjuka nämnderna och se till att lagar kan följas fullt ut.Foto: JESSICA GOW / TT

Hur gör då Hässleholms kommun? Jo skolan ska spara 300 000 kronor, omsorgen och socialförvaltningen ska spara, uppsägningar krävs. Färre handläggare ska hantera samma mängd av ärenden, i slutändan är de mest drabbade barn.

På skolorna pågår just nu planering av tjänster inför kommande läsår, utannonserade tjänster där man kanske tänkt sig förstärka resurser för till exempel elever i behov av stöd, dras tillbaka, man omorganiserar.

Annons

Åtskilliga år tillbaka har förskolan och skolan fått sparkrav på sparkrav, det finns faktiskt en bristningsgräns för vad förskolan och skolan klarar utan att bryta mot skollagar. Den gränsen är för längesedan nådd, i slutändan på barnens och elevernas bekostnad.

”Hur ska lärare och annan skolpersonal orka när kommunen skär ner på de resurser som krävs för att uppfylla det som står i läroplan och skollag?”

I 2022 års läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet kan man läsa om att elever ska mötas av en god miljö för utveckling och lärande, skolans verksamhet måste utvecklas så att den svara mot de nationella målen och det är huvudmannens (alltså kommunens) ansvar att detta sker.

Lärare gör sitt yttersta för sina elever, de vill inget annat än att eleverna ska utvecklas i sitt lärande och må bra. Men hur ska lärare och annan skolpersonal orka när kommunen skär ner på de resurser som krävs för att uppfylla det som står i läroplan och skollag?

Och vilka blir mest lidande? Jo eleverna!

Kommunen måste sluta spara i de mjuka nämnderna och se till att lagar kan följas fullt ut.

Spara inte på barnen

Annons
Annons
Annons
Annons