Annons

Skåne behöver bli bättre på det livslånga lärandet

Högskolan Kristianstad erbjuder en ny lärarutbildning där studenterna kombinerar arbete i skolan med studier och får lön under utbildningen. Upplägget gör det möjligt för fler att utbilda sig till lärare som en del av det livslånga lärandet. Det är tydligt att det finns en stor efterfrågan. Inför hösten har 568 personer (varav 196 förstahandssökande) sökt till de 25 platserna på utbildningen i Kristianstad, skriver företrädare för Moderaterna.
Arbetsliv • Publicerad 8 september 2019
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ykeshögskolan i Hässleholm.
Ykeshögskolan i Hässleholm.

Detta är ett intressant exempel på nytänkande som möter efterfrågan både hos individer som vill byta karriär och hos kommuner som skriker efter att rekrytera lärare. Både Kristianstads kommun och Östra Göinge kommun är samarbetspartners i den nya lärarutbildningen.

Det finns flera bristyrken i Skåne, exempelvis sjuksköterskor, läkare, systemanalytiker, slaktare, snickare, hantverkare och ingenjörer. På samma gång är arbetslösheten i Skåne 11,5 procent och i många fall saknas en matchning mellan arbetssökande och det behov som arbetsgivarna har när de rekryterar.

”Ytterst handlar det om att säkerställa vår gemensamma välfärd.”
Annons

Ska tillväxten, produktivitet och sysselsättningen i Skåne öka så måste vi lösa kompetensbristen. Ska vi klara det behöver fler bidra till det livslånga lärandet.

I en artikel i Dagens Industri i juli presenterades en undersökning som visar att var femte svensk funderar på att byta jobb under det närmaste året och fler än hälften kan tänka sig att byta karriär helt och skola om sig till ett bristyrke.

Lärosäten, YH-utbildningar, näringsliv och offentlig sektor behöver kroka arm i arbetet att möta behovet av det livslånga lärandet. Då kan vi stå starkare vid större varsel som drabbar enskilda orter, men också inför de möjligheter som kommer med exempelvis digitalisering, automatisering och globalisering. Ytterst handlar det om att säkerställa vår gemensamma välfärd.

Fler högskoleutbildningar på distans behövs och flexibiliteten i upplägget av kurser och program behöver bli större. Antalet studenter som antas genom reell kompetens behöver bli fler.

”Region Skåne är en stor arbetsgivare som behöver ta ett större ansvar för att säkerställa tillgången på kompetens bland annat inom sjukvård och kollektivtrafik.”

Många som går YH-utbildning får jobb inom det område de utbildat sig. Skåne behöver fler YH-utbildningar. Statistik från YH-myndigheten visar att Skåne har betydligt färre YH-utbildningar (290), jämfört med Stockholm (533) och Västra Götalandsregionen (489).

Region Skåne är en stor arbetsgivare som behöver ta ett större ansvar för att säkerställa tillgången på kompetens bland annat inom sjukvård och kollektivtrafik.

Allians för Skåne arbetar för att öka produktiviteten och sysselsättningen i Skåne. Det livslånga lärandet är viktigt för att lyckas med detta och i budgeten för 2020 satsar Region Skåne på att ytterligare stärka kompetensförsörjningen.

”Därför kommer Moderaterna i Region Skåne under hösten träffa bland andra utbildningsanordnare och näringsliv för att lägga grunden för en regional kraftsamling för kompetensförsörjning.”

Men vi måste göra mer. Därför kommer Moderaterna i Region Skåne under hösten träffa bland andra utbildningsanordnare och näringsliv för att lägga grunden för en regional kraftsamling för kompetensförsörjning. Vi ska också arbeta för att Region Skåne på ett mera systematiskt och behovsanpassat sätt erbjuder stöd till kommunerna, exempelvis med att utveckla näringsliv och företagande.

Vi vill att fler ska få möjligheten byta karriär mitt i livet. Det skapar rörlighet och frihet för den som byter och det stärker också samhället.

Anna Jähnke (M)

Annons

regionråd och ordförande i Regionala utvecklingsnämnden

Peter Johansson (M)

kommunalråd Kristianstads

Daniel Jönsson (M)

vice ordförande kommunstyrelsen Östra Göinge

Annons
Annons
Annons
Annons