Annons

Skånes folkhögskolor en del av lösningen för ökad sysselsättning

Skånes har lägst sysselsättningsgrad i hela Sverige. Utbildning och kompetensförsörjning är därför stora utmaningar för regionen. För att möta dessa behövs en mångfald av lösningar och aktörer, där folkhögskolorna har en given roll.
Utbildning • Publicerad 9 maj 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kenneth B Ferm, ordförande för Skånes folkhögskolor i samverkan.
Kenneth B Ferm, ordförande för Skånes folkhögskolor i samverkan.Foto: Pressbild

De senaste åren har såväl staten som Region Skåne genomfört särskilda satsningar på yrkesutbildningar inom utbildningsformen folkhögskola. Regeringen har under 2020–2022 ökat anslaget till folkbildningsrådet som ett led i omställning på arbetsmarknaden på grund av coronapandemin. Totalt beviljades 139 utbildningar i hela landet, där alla utbildningarna har någon form av yrkesprofil, en stor del inom vård och omsorg också andra utbildningar som till exempel socialpedagog, lärarassistent och fastighetsskötare.

Nästan var femte deltagare som under 2021 tog del av denna nationella utbildningssatsning gick på någon av Skånes 18 folkhögskolor. Med andra ord satsar Skånes folkhögskolor i hög grad på yrkesutbildningar, i många fall med förstärkning i svenska språket, vilket i förlängningen bidrar till en hållbar samhällsutveckling i Skåne.

Annons

Folkhögskolornas satsningar på yrkesutbildningar har också stötts av Region Skåne, som sedan 2019 har riktat särskilda medel till folkhögskolorna för att utveckla nya kurser i samarbete med branscher i behov av fler medarbetare med relevant utbildning. Totalt tilldelade Region Skåne medel till tio nya kurser under 2021.

”De studiemotiverande kurserna är för många enskilda personer livsavgörande, men också viktiga verktyg för sysselsättningen och kompetensförsörjningen i regionen.”

En annan aktuell och relevant aspekt av sysselsättning och kompetensförsörjning i regionen är möjligheten till studiemotiverande kurser för arbetslösa som saknar gymnasial utbildning. Av alla deltagare på studiemotiverande folkhögskolekurs (SMF) i hela landet, gick var fjärde (25 procenyt) på en av Skånes folkhögskolor.

Utbildningsformen folkhögskola förmår att möta varje person och anpassa studierna utifrån dennes unika förutsättningar. Därför har folkhögskolorna en unik möjlighet att skapa en hållbar utbildningskedja för individen. Vanligt förekommande är att deltagare som saknar fullständiga gymnasiebetyg, via arbetsförmedlingen får möjlighet att delta i studiemotiverande folkhögskolekurs och sedan väljer att fortsätta med allmän kurs för att därefter söka till en yrkesutbildning. De studiemotiverande kurserna är för många enskilda personer livsavgörande, men också viktiga verktyg för sysselsättningen och kompetensförsörjningen i regionen.

Utbildningsformen folkhögskola som en egen del av Sveriges utbildningssystem ger goda förutsättningar för myndigheter, regioner och kommuner att samverka med folkhögskolorna för att möta gemensamma samhällsutmaningar. Detta inom bildning, sysselsättning, integration och kompetensförsörjning, men också för kulturlivet och civilsamhället. I Skåne, med en samlad arbetslösheten på 9,3 procent har Skånes folkhögskolor en unik position att medverka till att förverkliga Regionens målsättningar med utvecklingsstrategin ”Det öppna Skåne 2030” och ”Den Regionala kulturplanen för Skåne 2021–2024”.

Kenneth B Ferm, ordförande för Skånes folkhögskolor i samverkan

Annons
Annons
Annons
Annons