Annons
Nyheter

Skrämmande fakta om pensionsutbetalningar

Det är skrämmande hur Malin Lernfelt yttrar sig i sitt svar på Bo Nilssons debattartikel Kb 13/1.
Publicerad 19 januari 2017

Hon säger att pensionen är en skatt på de som förvärvsarbetar i dag när vi alla vet att arbetsgivaren betalar in en viss procent på lönen under de år vi arbetar.

Men Malin Lernfelt får det att låta som att de som jobbar i dag direkt eller indirekt betalade ut delar av sin lön till dagens pensionärer, vilket naturligtvis inte kan stämma. Dels för att de som är pensionärer i dag har arbetat i sådär en 40-45 år och alltså innan Malin Lernfelt var arbetsför eller skattebetalande, dels finns det inga bevis för att jobbskatteavdragen skulle ge högre pension som hon påstår. Tvärtom, om skatten är lägre på jobb, så blir ju inkomsten till staten mindre i så fall. Tänk, så tokigt det kan bli när man uttrycker sig fel!

Annons

För det andra så ska staten vara eller ha en slags pensionskassa dit arbetsgivarna betalar in en procentsats under de år man arbetar, och som ska sparas och öka i takt med att penningvärdet stiger och placeras i fonder och dylikt på mest gynnsamma sätt tills pensionen betalas ut.

Detta var det som ursprungligen var tanken med AP-fonderna, men under Göran Persson-regeringen (1999/2001) överfördes 255 miljarder − nästan en tredjedel − från dessa till statsbudgeten. Man bröt därmed pensionslöftet, och därefter har ATP- och folkpensionärernas pensioner minskat mer och mer.

Jag läste i en debattartikel här häromsistens på pensionstemat att EU:s gräns för fattigpensionärer är på cirka 14 000 (svenska kronor) per månad eller under, och att hälften av alla pensionärer i Sverige ligger under den gränsen. Detta tål att påpekas igen.

Men å andra sidan, om man hade ett system där hela lönen betalades ut till en varje månad, alltså inklusive pensionssatsen, så man själv kunde lägga undan, spara och placera efter eget huvud, så kanske pensionen skulle bli högre. Faktum är att det måste ju de unga i dag ändå göra för att deras pensioner ska bli drägliga, och så skulle Malin Lernfelt inte behöva avvara "ju mer hon lyckas skrapa ihop" − med betoningen på skrapa − av sin lön till pensionärerna.

Charlotta Sayadkhanian

Kristianstad

Svar

Jo, det är precis så att de som arbetar i dag betalar ut delar av sin lön till dagens pensionärer. På Pensionsmyndighetens hemsida kan man ta del av följande information: "De inbetalda avgifterna används till samma års pensionsutbetalningar. Med andra ord omfördelas inkomsterna från den yrkesverksamma till den pensionerade generationen".

När det handlar om jobbskatteavdragen har de effekten att de ökar incitamenten för fler att arbeta mer. Ju fler som arbetar och ju mer dessa genererar till staten desto större blir utrymmet att höja pensionerna och/eller införa reformer som förbättrar tillvaron för den äldre delen av befolkningen. Man kan tycka att detta är skrämmande, men det är fakta.

Sen när det kommer till det stora antalet fattigpensionärer så är jag den första att uppmärksamma det orimliga i detta. Jag är inte heller emot sänkt skatt. Dock tror jag inte att lösningen heter populistiska konstruerade konflikter med förvärvsarbetande eller myter om uppskjuten lön.

Annons

Malin Lernfelt

Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons