Annons

Skrämmande självsäkert kring kärnkraften

Jag tänker på alla de politiker, vissa kärnkraftsforskare och vissa nationalekonomer som självsäkert påstår att vi behöver bygga mellan tre och tio nya kärnkraftsreaktorer i Sverige.
Kärnkraft • Publicerad 2 februari 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
De stängda reaktorerna i Barsebäck.
De stängda reaktorerna i Barsebäck.Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT

När medierna nu med kraft skrapar på ytan på dessa påståenden, så finns det mycket få bolag som skulle kunna göra det. Om vi inte vill ha med Kina och Ryssland att göra, tycks det bara finnas tre bolag i resten av världen som anses kunna göra det. Alla tre har stora, för att inte säga gigantiska, problem att genomföra sådana byggen. Inte ens om det skulle vara en enda reaktor.

Hur kan ovan nämnda så kallade proffs på politik, teknik och ekonomi vara så, enkelt uttryckt, förfärande självsäkra i fråga om lösningen på våra energiproblem?

Annons

En vanlig människa kan ju själv inse följande. Det finns en mycket, mycket enkel förklaring och ett par knepigare sådana som visar att kärnkraftsförespråkarna inte riktigt vet vad de talar om.

För det första har ingen ännu kunnat ange ett korrekt svar på frågan om vad priset är för att med kärnkraft producera en kilowatt elektricitet. Det är huvudsakligen beroende av att en tillfredsställande lösning på hantering av avfallet ännu icke finns.

Ett annat problem är att vi inte ännu vet hur vi skall få tillgång till kärnkraftsbränsle på ett säkert sätt, då Ryssland kontrollerar nästan 50 procent av kända tillgångar, Kina inräknat ännu mer. Ett tredje problem är de tekniska lösningarna satta i relation till säkerhetsfrågorna i kärnkraftsproduktionen av el.

Vänligen politiker, tekniker och ekonomer håll er till sådan teknik som vi med inhemska företag hyggligt enkelt kan genomföra behövlig nyproduktion av el. Glöm inte heller de fantasiberäkningar om behov av ny el, som genomfördes på 1970-talet!

Torsten Jeppsson

”Om vi inte vill ha med Kina och Ryssland att göra, tycks det bara finnas tre bolag i resten av världen som anses kunna göra det.”
Annons
Annons
Annons
Annons