Skrota barnbidraget? Så alla ska inte få samma hjälp?

Barnbidrag Artikeln publicerades
Leif Bergström kör in femte lådan för dagen med ansökningar till barnbidrag till barnavårdsnämnden.
Foto: TT
Leif Bergström kör in femte lådan för dagen med ansökningar till barnbidrag till barnavårdsnämnden.

Johanna Nylander skriver att barnbidraget ska tas bort och sänka skatten på arbete. Däremot tänker Johanna inte tre steg framåt. Säg att det skulle genomföras då skulle den som är arbetslös, sjukskriven etcetera utanför arbetsmarknaden få mindre ekonomi att röra sig med. Jag vet att det inte är stora summor men Johanna får tänka ett varv till för barnbidraget behövs idag för att underlätta barnfamiljernas ekonomi, skriver Ted Sylwan Nilsson i Tollarp.

Snarare ska socialförsäkringar höjas inte sänkas eller tas bort. Beloppet är lågt och måste upp så att fler familjer får råd inte färre. Märker fel i artikeln som att det skulle förloras inkomst vilket inte heller stämmer då en förälder jobbar får pengarna fram tills barnet är 18 år gammalt och dessa pengar läggs på inkomsten. Vad kommer sedan som förslag från liberalt håll? Ska studiebidraget tas bort med? Hur hade man tänkt sig att personer som pluggar hundra procent ska:

Ha tid att jobba?

Ha ork att jobba?

Kunna orka plugga?

Liberalismen handlar om den enskilda friheten men här kommer kruxet med liberalismen idag: den kan även begränsa en annan person möjligheter rätt till att göra sitt fria val. Frihet är endast privilegium ifall inte alla har lika tillgång till det och med ekonomisk trygghet och stabilitet kan fler få tillgång till den individuella friheten men då krävs det att alla har det privilegiet inte bara ett fåtal.

Sänker du skatten för de rikaste så skadas de som befinner sig i klyftan. Så min fråga till Johanna är: varför ska någon annan få det sämre bara för att någon ska tjäna mer?

Vi har råd och var man kan börja med att avskaffa är ett jobbskatteavdrag, sluta betala av statsskulden och investera den, sänka gränsen för marginalskatten och införa värnskatten igen.

Ted Sylwan Nilsson

Reformist Tollarp

Johanna Nylander, skribent på Kristianstadsbladets politiska redaktion svarar

Jag skriver om enbart barnbidraget och menar att det kan avskaffas för att det finns bättre användning av skattepengar än att dela ut allmänna bidrag. Barnbidraget delas ut till alla barnfamiljer oavsett inkomst, och skulle därför med fördel kunna ersättas med sänkt skatt och att se över just socialförsäkringssystemen. Det skulle ge fler frihet över hur man väljer att disponera sina pengar, något som i allra högsta grad är liberalt. Och som svar på den direkta frågan; varför ska en undersköterska utan barn betala skatt som går till att familjer med miljoninkomster får tusenlappar i månaden barnbidrag? Så ser systemet ut idag.

Jag tycker därför att insändarskribenten har helt fel när han istället vill höja skatter och ta bort avdrag. Ge fler möjlighet att i större grad bestämma över sina egna inkomster.

Johanna Nylander

Politisk skribent

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.