Annons

Sluta hyra in personal – höj lönerna för den befintliga

Region Skåne hyr in personal för 390 miljoner, det är ju så man baxnar!
Vård • Publicerad 27 juni 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Eftersom Region Skåne uppenbarligen har 390 miljoner kronor för att kunna hyra in personal, anser insändarskribenten att pengarna istället ska läggas på den redan anställda personalen så att de inte slutar i första skedet.
Eftersom Region Skåne uppenbarligen har 390 miljoner kronor för att kunna hyra in personal, anser insändarskribenten att pengarna istället ska läggas på den redan anställda personalen så att de inte slutar i första skedet.Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Hur tänker ni politiker? Varför inte lägga dessa enorma summor på att höja personalens löner? Det är som om det är prestige att inte göra det. Göra vården attraktiv!

Detta visar på att det finns personal att sätta in. Men inte till vilket pris som helst. Detta bevisar att lönen är alldeles för låg. För varför slutar dom och sedan kommer tillbaka som inhyrda?

Annons

Gör vården human för den befintliga personalen! Att ha inhyrd personal får vården att halta rejält. Inhyrd personal behöver inte ha något större ansvar, bara för det dom ska göra de dagar dom är på arbetsplatsen. Alla övriga ansvarsområden ligger då på befintlig personal.

”Inhyrd personal behöver inte ha något större ansvar, bara för det dom ska göra de dagar dom är på arbetsplatsen. Alla övriga ansvarsområden ligger då på befintlig personal.”

På en avdelning är det inte bara patienter som måste tas hand om. Nej, det är mängder av områden som måste göras och skötas för att allt ska fungera. Görs inte detta är patientsäkerheten en stor fara. För att allt ska fungera, höj lönerna, det finns ju stora summor pengar.

Gör vården attraktiv, gör vården human för personalen, gör vården så att personalen går till jobbet med glädje, gör vården så att fritiden inte innebär ständig stress för hela familjen med mera. För att personal som är helt slutkörda och knäckta har en ofta familj som påverkas rejält.

Med rejält höjda löner gör nog att personal stannar och detta i sin tur gör att det arbetet flyter. Detta innebär nog att vården fungerar även i semestertider?

Helen, undersköterska som efter 35 år gett upp vården helt och hållet

Annons
Annons
Annons
Annons