Annons

Socialdemokraterna och IOGT/NTO försöker skrämmas

Genom att ideligen upprepa narrativet att ”om vi inför gårdsförsäljning av alkohol i Sverige faller monopolet” försöker Lena Hallengren skrämma den svenska allmänheten. I Kb/NSk den 16/5 ansluter sig även Emil Justin från IOGT/NTO till detta.
Gårdsförsäljning av alkohol • Publicerad 21 maj 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vinpressning på Qvarnfors i Bjärnum. Skribenten resonerar kring gårdsförsäljning av alkohol – som motarbetas av ansvarig minister, Jakob Forssmed (KD), som samtidigt har uppdrag att utreda frågan. Hans allierade är bland andra IOGT-NTO och Socialdemokraterna.
Vinpressning på Qvarnfors i Bjärnum. Skribenten resonerar kring gårdsförsäljning av alkohol – som motarbetas av ansvarig minister, Jakob Forssmed (KD), som samtidigt har uppdrag att utreda frågan. Hans allierade är bland andra IOGT-NTO och Socialdemokraterna.Foto: Mikael Persson

Både Lena Hallengren och Emil Justin vet att de far med osanning men det är tydligen inte så viktigt. Bara de kan få oss att tro på dem är de nöjda. Socialdemokraterna har nu kommit med ett nytt förslag som innebär att Systembolaget tar hand om gårdsförsäljning åt svenska alkoholproducenter. Detta har redan Systembolaget sagt att de inte får göra eftersom det skulle favorisera svenska producenter.

Jag vet inte vad Lena Hallengren och Emil Justin egentligen vill. Det enda jag vet är att de inte vill att vi ska ha gårdsförsäljning. Där har de dessutom en själsfrände i ansvarig minister Jakob Forssmed (KD) som inte heller vill det. Jag tror inte han sovit gott sedan han fick uppdraget att driva projektet med gårdsförsäljningen för över ett år sedan.

Annons

Lena Hallengren går först ut och säger att (S) vill ha gårdsförsäljning och sedan att det tyvärr inte går eftersom monopolet då skulle falla. Detta får säkert många att bli skrämda. Vi får ju inte äventyra vårt Systembolag. Tänk om allmänheten hade förstått att detta endast handlar om det narrativ som Socialdemokraterna och IOGT/NTO vill sprida.

Sanningen är att flera oberoende experter, både för och emot, har utrett frågan länge och kommit fram till samma sak. Ingen vet i förväg hur det kommer att gå. Först när vi infört gårdsförsäljning kan detta tas upp i EU-domstolen. Resultatet kan då bli att vi måste sluta med gårdsförsäljning vilket vi då får göra. Att Systembolaget hotas är inte sant och det vet Hallengren och Justin mycket väl.

Det kan också innebära att EU-domstolen tillåter gårdsförsäljningen och då kan vi fortsätta med det. Inte heller i detta fall är Systembolaget hotat. Varför Socialdemokraterna går ut så hårt och vill stoppa gårdsförsäljning förstår jag inte. Det är ju inte för att man inte vill ha flera arbetstillfällen. Inte heller för att det inte tillför något attraktivt för turismen eller att det påverkar folkhälsan. Vad handlar det då egentligen om?

Jag tror att sanningen är ganska enkel. (S) vill inte att det ska finnas privata företag inom alkoholbranschen som får sälja till konsument och som de inte anser sig ha full kontroll över. De tror inte heller att vi svenskar klarar av att hantera den frihet det skulle innebära att kunna köpa en flaska vin, öl eller sprit i en vanlig affär. Jag har högre tankar om oss. Vi kan ju redan i dag köpa så mycket vi vill via Systembolaget, gränsaffärer, näthandel med mera och trots det sjunker vår alkoholkonsumtion. Det enda som ökar är Systembolagets försäljning.

Nu hoppas jag att gårdsförsäljning, efter över två års behandling på Socialdepartementet, snart ska kunna införas i Sverige. Nykteristerna må bli ledsna. Men det är de ju ändå.

Ronny Persson

Branschorganisationen Svenskt vin

Expert i de två senaste alkoholutredningarna

”Nu hoppas jag att gårdsförsäljning, efter över två års behandling på Socialdepartementet, snart ska kunna införas i Sverige. Nykteristerna må bli ledsna. Men det är de ju ändå.”
Annons
Annons
Annons
Annons