Annons

Solparker snabbaste sättet att sänka skåningarnas elräkningar

Elpriserna i Skåne har stigit till ohållbara nivåer och prisrekorden avlöser varandra.
Alla är överens om att denna utveckling måste vändas, men få talar om det energislag som allra snabbast kan byggas ut för att sänka elräkningen för skåningarna – solkraften, skriver Svensk Solenergi och 15 solparksaktörer.
Energikrisen • Publicerad 4 januari 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Solceller på rad i en anläggning i Morgongåva.
Solceller på rad i en anläggning i Morgongåva.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Att den svenska energikrisen är akut kan knappast ha undgått någon. Oron för vinterns elräkningar följer på en sommar när elprisrekorden har avlöst varandra och grävt hål i plånböckerna för både hushåll och företag.

Tyvärr har fokus i den politiska debatten legat på tillfälliga ekonomiska lättnader och ny elproduktion långt fram i tiden. Få verkar ha förstått att det går att öka elproduktionen och sänka elpriserna genom att snabbt ge klartecken för solparker.

”I maj i år var det över 90 solparksärenden som väntade på beslut från länsstyrelserna”
Annons

En ny solpark kan anläggas på 12–18 månader, vilket är snabbare än något annat energislag. Samtidigt är den ett utmärkt komplement till vindkraft eftersom de producerar som mest el under olika säsonger, väderförhållanden och tider på dygnet. På sommaren när kärnkraften är under service och byter bränsle och kraftvärmeproduktionen är som lägst levererar solkraften som bäst.

I maj i år var det över 90 solparksärenden som väntade på beslut från länsstyrelserna, enligt en ny kartläggning från Svensk Solenergi. Sammantaget skulle de kunna bidra med 2,5 TWh fossilfri el per år – mer än den årliga elförbrukningen i Malmö. Bara i Skåne fanns parker motsvarande en total årsproduktion på 1,2 TWh som väntade på besked. De politiker som snabbt vill göra skillnad bör nu göra sitt yttersta för att möjliggöra en kraftig utbyggnad av solparker.

Under året har den med solceller på det egna taket kunnat vara tacksam för låga elräkningar, inte minst under sommarens pristoppar, och goda intäkter från försäljning av överskottsel. Samtidigt har många andra sett priserna stiga utan att själva kunna göra något åt det. Men genom att bygga ut markbaserade solparker i stor skala kan vi alla få ett bättre skydd mot elprischocker. För hårt pressade lantbrukare kan solparker på den egna marken dessutom ge nya intäkter och säkra lönsamheten.

Solparker byggs helt utan statliga stöd och intresset från investerare är stort. Med rätt förutsättningar kan uppemot 100 miljarder kronor satsas på solkraft redan till 2030. Men då måste den nya regeringen presentera en rejäl ambitionshöjning för solkraften.

Ett första steg bör vara att snarast ta initiativ till en nationell strategi för solkraft. Strategin bör kopplas till ett mål på 30 TWh, eller omkring 15 procent av elanvändningen, år 2030. I målet bör också anges att solparker ska stå för cirka 18 TWh av produktionen.

Genom att skapa förutsättningar för solparker kan den nya regeringen infria sina löften om en ökad elproduktion och snabbt sänka skåningarnas elräkningar. Det finns ingen anledning att vänta.

Anna Werner

Svensk Solenergi

Gustav Alberius

HPSolartech

Annons

Holger Bang

Nordic Solar A/S

Peter Braun

European Energy

Andreas Brännström

Better Energy

Christoffer Caesar

Soltech

Matilda Carlsson

E.ON Energiinfrastruktur

Annons

Christophe Desplats-Redier

Neoen

Thomas Jörgensen

BeGreen

Elin Lund

OX2

Erik Martinson

Svea Solar

Johan Skördare

EnergiEngagemang

Annons

Anna Wallgren

Ilmatar Solar

Johan Öhnell

Solkompaniet

Harald Överholm

Alight

Andreas Tunbjer

Helios Nordic Energy

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons