Annons

Stjärnorna bryter tystnaden om psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa har verkat oförenligt med sportelitens starka, högpresterande personligheter. Tack vare den senaste tidens mod hos idrottsstjärnorna och flera andra med dem har detta förändrats.
Förebilder • Publicerad 10 augusti 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Den amerikanske gymnasten Simone Biles valde att hoppa av flera finaler. Anledning: Hon behövde fokusera på sin psykiska hälsa.
Den amerikanske gymnasten Simone Biles valde att hoppa av flera finaler. Anledning: Hon behövde fokusera på sin psykiska hälsa.Foto: Natacha Pisarenko

Rapporteringen från OS har präglats av ett något oväntat och annorlunda ämne i sportsammanhang: Psykisk ohälsa. Nästan dagligen har vi kunnat läsa om hur idrottsstjärnor gått ut och öppet talat om sin psykiska ohälsa.

Den amerikanske gymnasten Simone Biles valde att hoppa av flera finaler. Anledning: Hon behövde fokusera på sin psykiska hälsa. Hon i sin tur inspirerades av den japanska tennisstjärnan Naomi Osaka, som i media berättat om den press hon känt inför OS. När den svenska mountainbikestjärnan Jenny Rissveds hamnade på 14:e plats efter ett lopp fullt av motgångar berättade hon öppenhjärtigt att hon var glad över att hennes tid som olympisk guldmedaljör var över. Titelns skyhöga förväntningar alltför tunga och under flera år har hon lidit av depression och ätstörningar.

”Att det finns gränser för vad människor klarar av, även de högpresterande och framgångsrika, som vi måste se och ta på allvar.”
Annons

För inte så länge sedan var det nästan otänkbart för kända idrottsprofiler att gå ut och tala om att de mår dåligt psykiskt. I den prestationsinriktade idrottsvärlden har det säkerligen funnits en stor rädsla för att det ska uppfattas som svaghet. Psykisk ohälsa har verkat oförenligt med sportelitens starka, högpresterande personligheter. Tack vare idrottsstjärnornas mod och flera andra med dem har detta förändrats

Det är naturligtvis en väldigt tråkig situation för dessa elitidrottare att tvingas avstå från något som de tränat och laddat stenhårt för under lång tid. Samtidigt har de gjort en insats genom att bryta tystnaden kring psykisk ohälsa inom elitvärlden och öppet våga erkänna hur dåligt de mår av den enorma press de utsätts för dagligen. Alla påverkas av påtryckningar och stress och det finns gränser för vad människor klarar av, även de högpresterande och framgångsrika. Det är oerhört viktigt att omgivningen ser och tar detta på allvar, annars kan det leda till ett livslångt lidande för de drabbade.

Den svenska mountainbikestjärna Jenny Rissveds berättade hon öppenhjärtigt att hon var glad över att hennes tid som olympisk guldmedaljör var över.
Den svenska mountainbikestjärna Jenny Rissveds berättade hon öppenhjärtigt att hon var glad över att hennes tid som olympisk guldmedaljör var över.Foto: Henrik Montgomery/TT

Många elitidrottare har upplevt svårigheter att få hjälp av psykiatrin när de råkar ut för psykisk ohälsa. Ofta uppfattas de som friska och välfungerande, eftersom de är så högpresterande. Men psykisk ohälsa får stora konsekvenser även för en elitidrottare. De lever i en vardag där varje tiondels sekund av deras dagliga gärning mäts och utvärderas av både dem själva och andra och analyseras i minsta detalj i media. Det innebär enorma krav på psykisk och fysisk prestation.

Inom psykiatrin i Region Skåne finns ett unikt arbete kring psykisk ohälsa hos elitidrottare. Vuxenpsykiatrimottagningen för elitidrott och hälsa finns bara i två regioner i landet, Skåne och Stockholm. Här arbetar psykologer som har egen erfarenhet av elitidrott bland annat med en form av KBT med ett särskilt idrottsfokus. Personalen har nära koppling till idrottsvärlden och verksamheten drivs i samarbete med Riksidrottsförbundet. Tack vare detta arbete har många både lokalt, nationellt och internationellt kända elitidrottare kunnat få hjälp med sin psykiska ohälsa

Per Einarsson (KD), ordförande i psykiatri-, habilitering- och hjälpmedelsnämnden

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons