Annons

Stoppa högskolan och bygg bostäder på Tivolibadstomten

Varför är det så tyst från våra lokala politiker i Kristianstad när det gäller idén att flytta hela högskolan till Tivolibadstomten? Sverigedemokraterna vill stödja flytten utan att ange något bärkraftigt motiv, mycket märkligt. Det är ju politikerna som skall besluta hur tomten (Båthamnen 1) skall nyttjas i framtiden och inte högskolans styrelse, tur är väl det, skriver Bengt Nilsson i Fjälkinge.
Högskolans flytt • Publicerad 21 oktober 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Högskolan  i Kristianstad med Per Persson, Håkan Pihl och Ulf Kvist arbetar vidare med planerna på att flytta från sin nuvarande plats till badhustomten i kvarteret Barbacka.
Högskolan i Kristianstad med Per Persson, Håkan Pihl och Ulf Kvist arbetar vidare med planerna på att flytta från sin nuvarande plats till badhustomten i kvarteret Barbacka.Foto: jens christian

Våra ansvariga politiker måste stiga fram i ljuset och inte fega, ge klara besked till oss skattebetalare, vad Tivolibadstomten skall användas till? Vad säger Pierre Månsson (L), Peter Johansson (M) och Anders Tell (S) om det ekonomiska vansinnet att flytta en väl fungerande högskola utan att trovärdigt förklara fördelarna och det uppkomna akuta behovet.

Vad är det som inte fungerar på högskolan idag? Hur kan 37 000 studenter söka till högskolans utbildningar om lokalerna är dåliga och byggnaderna ligger i fel område? I studentleden finns det tydligen ingen diskussion om de dåliga lokalerna. Högskolan har ett bra rykte, är förhållandevis ny. Invigdes 1995 på Näsby och har mycket hög kvalitet och kommer att fungera i många år framöver.

”Vad menar Kvist med ungefär samma hyreskostnad? Hyran kommer att öka med minst 40 miljoner/år enligt alla beräkningar och detta är säkert i underkant.”
Annons

Runt högskolan finns idag nya företag, nytt badhus är på gång, nya studentlägenheter, mark att expandera på, en ny grundskola (Lingenässkolan) som man pedagogiskt kan samarbeta med och slutligen ett fantastiskt rekreationsområde, Lingenäsets naturreservat. Ett fantastisk läge som både Pihl och Kvist borde vara stolta över.

Högskolans styrelseordförande Ulf Kvist säger i Kristianstadsbladet 25/1 2020 ”Enligt beräkningarna kan vi få ändamålsenliga lokaler på badhustomten med ungefär samma hyreskostnad som om vi skulle ligga kvar på Näsby”. Vad menar Kvist med ungefär samma hyreskostnad? Hyran kommer att öka med minst 40 miljoner/år enligt alla beräkningar och detta är säkert i underkant. Enligt erfarenhet blir alltid så stora projekt mycket dyrare när sluträkningen kommer.

”Min uppfattning är att många skattebetalande Kristianstadsbor inte förstår idén bakom flytten eftersom styrelsen använder allmänna floskler.”

Jag tror att hyran kommer att bli mycket högre. Var sen de 1100 parkeringsplatserna skall byggas nämner inte ens Kvist och Pihl. Är tanken att man skall parkera på Naturumparkeringen och konkurrera ut Naturum- och Barbackabesökarna.

Var skall man bygga studentlägenheter i framtiden och vad skall man göra med de redan byggda studentlägenheterna på Näsby?

Mitt förslag är att man väntar till pandemin är över och att man sammanför rektor Håkan Pihl, Ulf Kvist, Pierre Månsson, Peter Johansson, Anders Tell och några som vågar ställa kritiska frågor på ett möte för allmänheten på Krinova med en neutral mötesledare, där högskolan får förklara hela idén med flytten och där politikerna klargör sin uppfattning. Min uppfattning är att många skattebetalande Kristianstadsbor inte förstår idén bakom flytten eftersom styrelsen använder allmänna floskler.

Jag vill värna om våra skattepengar och att de används effektivt och inte slösas bort, i vansinniga prestigeprojekt. Vilka kostnader har kommunen lagt på möten med högskolan och vilka kostnader kommer kommunen att få om högskolan skulle bygga på Tivolibadtomten?

Bygg bostäder på Tivolibadtomten och inget annat!

Bengt Nilsson

Fjälkinge

Annons
Annons
Annons
Annons