Annons

Strandskyddet behöver förändras

Vi behöver en lagstiftning som gör att den skånska landsbygden inte bara blir ett naturturistmål för storstadsbor.
Ny utredning • Publicerad 18 mars 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ett viktigt förslag är att strandskyddet ska tas bort runt mindre sjöar och vattendrag.
Ett viktigt förslag är att strandskyddet ska tas bort runt mindre sjöar och vattendrag.Foto: TT/Arkiv

Sverige har en absurt stelbent lagstiftning kring strandskydd. Den ställer till det för många skånska kommuner, företag och invånare.

Centerpartiet har länge drivit på för ett strandskydd som tar hänsyn till att tillgången till stränder skiljer sig åt inom Skåne och Sverige. Vi drev därför på för ett förändrat strandskydd som en del av Januariavtalet, och nu kommer nästa steg.

Annons

För många kommuner i Skåne är strandskyddet en viktig fråga. Attraktiva tomter kan vara ett sätt att locka fler att bosätta sig i kommunen. Eller att skapa möjligheter för de ungdomar som en gång flyttat ut för att studera att återvända och slå ner sina bopålar.

De orimligt byråkratiska reglerna med olika undantag har också skapat en orättvisa mellan å ena sidan större skånska kustkommuner som ibland har fått igenom stora byggnadsprojekt – ibland hela stadsdelar – nära havet och å andra sidan mindre kommuner i Skånes mitt, där nitiska statliga tjänstepersoner övertolkar skyddsbehoven för minsta vattendrag.

”Många lantbrukare dragit sig för att anlägga en våtmark på grund av att det kan begränsa deras möjligheter att utveckla sin näringsverksamhet.”

Nyligen presenterades utredningen om ett förändrat strandskydd. Glädjande nog har många av utredningens förslag goda chanser att skapa ökad flexibilitet och större möjligheter för utveckling och service på landsbygden.

Två viktiga förslag är att strandskyddet ska tas bort runt mindre sjöar och vattendrag samt att strandskyddet ska tas bort runt våtmarker och dammar som har anlagts efter 1975. Det blir ett steg i helt rätt riktning eftersom många lantbrukare dragit sig för att anlägga en våtmark på grund av att det kan begränsa deras möjligheter att utveckla sin näringsverksamhet. På så sätt kommer man nu kunna bidra mera till lokal artrikedom och till att förebygga övergödning.

Kommuner ska också få möjlighet att peka ut så kallade ”landsbygdsområden” där strandskyddet helt eller delvis ska kunna upphävas.

Dessa ska kunna vara hur stora som helst och ligga var som helst i landet – så länge de finns i ett område med god tillgång på obebyggd mark, där det inte redan är hög byggefterfrågan och där det inte finns särskilt viktiga värden för natur eller friluftsliv.

Ett hinder för kommuners tillväxt har tidigare varit svårigheter att finansiera byggande på grund av låga fastighetsvärden. Nu kan den utvecklingen vändas.

För oss i Centerpartiet är detta glädjande nyheter.

Vi behöver en lagstiftning som gör att den skånska landsbygden inte bara blir ett naturturistmål för storstadsbor. Med ett förändrat strandskydd stärker vi möjligheterna att kunna bo, skapa jobb och tillväxt i hela Skåne.

Kristina Yngwe (C), riksdagsledamot Skåne, landsbygdspolitisk talesperson (C) samt ordförande i riksdagens Miljö- och jordbruksutskott

Annons

Annette Linander (C), regionstyrelsens 1:e vice ordförande

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons