Annons

Styret gick till val på trygghet men sviker nu väljarna

När internbudgeten behandlades i Kristianstads kommunstyrelse den 25:e januari ställde vi i Socialdemokraterna en fråga till ordförande Camilla Palm (M): ”Hur kommer helg- och feriearbetsverksamheten finansieras, det saknas två miljoner för att fortsätta denna så framgångsrika helgverksamhet?”
Politik • Publicerad 5 februari 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ulrika Tollgren och hennes partikamrater är kritiska till hur styret hanterar trygghetsfrågorna i Kristianstad.
Ulrika Tollgren och hennes partikamrater är kritiska till hur styret hanterar trygghetsfrågorna i Kristianstad.Foto: Mikael Persson

Frågan gavs inga svar utan det högerkonservativa styret ställde sig närmast frågande till varför vi ställde en sådan fråga. Det var ingenting de kände till.

Nu, bara dagar senare, har det framkommit att den rekryteringsprocess som pågår för helg- och feriearbeten inte kan gå vidare och verksamheten skrinläggs. Sverigedemokraterna tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna har verkligen noll koll på den verksamhet man har ansvar för och har återigen “råkat” missa finansieringen av planerad verksamhet. Senast gällde det ordningsvakterna. Oppositionspartierna i kommunstyrelsen kunde vid sammanträdet bara kallt konstatera att styret valde att minska anslagen för trygghetssatsningen i år jämfört med 2022.

Annons

I Socialdemokraternas budgetförslag prioriterades en pott på 20 miljoner kronor för ”Målområde – Arbete” för att fler skulle ges vuxenutbildning eller arbetsmarknadsinsatser. Vi satte också 6 miljoner för trygghetsskapande åtgärder och här ingick bland annat det mycket framgångsrika ferie- och helgarbetsprogram som bedrivits i samverkan mellan arbete och välfärdsförvaltningen, tekniska förvaltningen och övriga instanser inom kommunen.

”Kort sagt, det är tragiskt att inte de styrande inte ens mäktar med att bära trygghetsfrågorna.”

Styret sviker återigen väljarna om de inte agerar för de trygghetsfrågor som man gick till val på för mindre än ett halvår sedan. Verkligheten har kommit ikapp och verksamheten ryms inte inom det högerkonservativa styrets ekonomiska ramar. Bra verksamhet går till spillo på grund av ett uselt politiskt hantverk. Rent arbetsmiljömässigt skapar detta dessutom konsekvenser för de handläggare och samarbetspersoner från de olika förvaltningarna som nu inte kan fullfölja sitt jobb. Nä, detta håller inte och åtgärder måste vidtas.

För att göra det enkelt för det högerkonservativa styret så finns en komplett handlingsplan och budget i det socialdemokratiska budgetförslaget. Varsågod att kopiera. Där finns en post för en fast organisation för frågorna på tekniska förvaltningen. En post för uppskalning på AoV och en samlingspost under KS, för att finansiera samtliga delar och engagemang som förvaltningar lägger i frågan. Där finns även en strukturkarta för att vidareutveckla verksamheten och möjliggöra studieinsatser och vuxenutbildningar för allas rätt att få det stöd som krävs för att komma in på arbetsmarknaden.

Kort och gott, det är tragiskt att inte de styrande inte ens mäktar med att bära trygghetsfrågorna. ”Handslaget för trygghet” är brett förankrat mellan partierna men kräver både handling och resurser för att inte bara vara en hyllvärmare. Men ännu finns tid att göra rätt!

För Socialdemokraterna

Ulrika Tollgren (S), oppositionsråd

Katarina Honore (S), vice ordförande arbete- och välfärdsnämnden

Thomas Nilsson (S), vice ordförande tekniska nämnden

Annons
Annons
Annons
Annons