Annons

Styret ska ha kritik för att säga en sak men göra en annan

När det moderatledda kommunstyret säger en sak och gör en annan så förtjänar de kritik.
Politik i Kristianstad • Publicerad 24 februari 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Daniél Tejera (L) varnar för att ordningsvakterna blir färre. På bilden Jacob Zentio på språng i centrala Kristianstad.
Daniél Tejera (L) varnar för att ordningsvakterna blir färre. På bilden Jacob Zentio på språng i centrala Kristianstad.Foto: Lasse Ottosson

Det som nu sker, en minskning av antalet ordningsvakter, är en nedmontering av ett flerårigt arbete som har levererat goda resultat för invånare och näringsidkare. Företrädare för handel och näringsliv säger till oss att ökad trygghet är den enskilt viktigaste faktorn för Kristianstads attraktivitet och näringslivsklimat. Kristianstad City, föreningen som har kommunens uppdrag att organisera ordningsvakternas insatser i stadskärnan, uttrycker oro för konsekvenserna.

Flera studier visar att ordningsvakter både ökar känslan av trygghet och förebygger våld och andra brott. I rapporten Tryggare kan ingen vara (Doyle med flera, 2015) visar man att tryggheten ökar när uniformerade ordningsvakter rör sig i stadsmiljö och bostadsområden. År 2019 kom sex av Kristianstads partier överens om en strategi för ökad trygghet: Ett handslag för tryggheten. En av de viktiga åtgärderna var förstärkta resurser för ordningsvakter i centrum. Kontinuiteten i denna förebyggande insats har givit tydliga resultat.

Annons

Polisens trygghetsmätning från 2023 visar att Kristianstadsbor känner sig mindre otrygga än på många år. Polisen poängterar att de kommunala ordningsvakterna bidrar till ökad upplevd trygghet. Tillsammans med andra viktiga insatser från polis, kommun och föreningsliv har den ökade närvaron av ordningsvakter minskat otryggheten.

Trots denna goda utveckling har Moderaterna och deras samarbetspartier, på oklara grunder, förpassat det partiöverskridande Handslag för tryggheten till arkivet. Det skadar utvecklingen i Kristianstad och minskar förtroendet för den styrande koalitionen som hade trygghetsfrågan mycket högt på listan inför valet. Camilla Palm (M), Ian Fernheden (SD) och Christina Borglund (KD) står inte för vad de lovat Kristianstadsborna.

Daniél Tejera

Liberalerna

”Trots denna goda utveckling har Moderaterna och deras samarbetspartier, på oklara grunder, förpassat det partiöverskridande Handslag för tryggheten till arkivet.”
Annons
Annons
Annons
Annons