Annons

Svårt att hänga med när kapporna vänds efter vinden

Inte sällan har vissa riksdagspartier anklagat personer, som ansett att Sverige har tagit emot för många invandrare för att vara rasister.
Invandring • Publicerad 20 januari 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Asylsökande på Jägersrovägen i Malmö 2015, då svensk flyktingpolitik i ett slag förändrades.
Asylsökande på Jägersrovägen i Malmö 2015, då svensk flyktingpolitik i ett slag förändrades.Foto: Drago Prvulovic/TT

Men numera anklagar samma riksdagspartier varandra för att ha varit ansvarslösa på grund av en alltför generös genomförd invandringspolitik. Hur kan det ha blivit på detta vis? Det vill säga att politiska partier så snabbt som möjligt vänder sina kappor efter vinden. Sanningen tror jag beror på två skäl. Dels att de negativa konsekvenserna av den tidigare generösa invandringspolitiken enligt många svenskar har blivit skadliga för det svenska samhället.

Vilket de flesta riksdagspartierna numera börjat inse. Dels att allt fler svenskar börjat våga ge uttryck för sitt missnöje över det förfall, som ”Moder Svea” numera drabbas av.

Annons

En grupp människor, som bör oroa sig över den negativa effekten av den generösa invandringspolitiken, som främst Reinfeldts regering och därefter i viss mån Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet utövade är de hyresgäster, som har den sämsta ekonomin. På grund av alla som har fått möjlighet att komma till Sverige har vi idag en alarmerande bostadsbrist. Situationen är allvarlig.

Eftersom hyresvärdarna kräver kraftigt höjda hyror i årets hyresförhandlingar oroar sig många hyresgäster. Jag kan tänka mig att de hyresgäster, som har sämst ekonomi är mycket bekymrade.

De kan ju inte flytta till någon billigare lägenhet. Det finns ju i princip inga sådana lediga lägenheter att hyra. Att styrandepolitiker hänvisar till bostadstillägg, bostadsbidrag, garantipension och äldreförsörjningsstöd kan vara en räddning i nöden om inte hyran och övriga kostnader är alltför stora i förhållande till inkomsten. Att personer med lågavlönade arbeten med en låg pension, som en följd skall behöva leva på garantipension, bidrag, äldreförsörjningsstöd alternativt bostadstillägg känns sannolikt tungt för dessa människor. Särskilt som en del svenska politiker emellanåt har sagt: ”Vi är så rika så!”

En annan fara utöver mycket höjda hyror är nyproduktion av hyresfastigheter samt fri hyressättning. Nyproducerade lägenheter har mycket höga hyror. Sådana lägenheter är otänkbara för hyresgäster med icke god ekonomi. Nej, de passar personer, som i likhet med Joakim von Anka kan höra hur rikligt det prasslar av sedlar med höga valörer i den välfyllda plånboken. Det verkar som att M, KD, L och C vill införa fri hyressättning avseende nyproducerade lägenheter. Ett införande av ett sådant system kan så småningom föras över på samtliga hyresbostäder. Det vore i så fall troligtvis ”dödsstöten” för främst de hyresgäster, som har sämst ekonomi. Jag vill för tydlighetens skull inte anklaga alla invandrare för den uppkomna situationen. Nej, ansvaret ligger på de politiker, som utformat förmånsreglerna för invandrarna. Inte konstigt att man begett sig från stora delar av världen till det land, det vill säga Sverige, som bjudit över i stort sett alla andra länder, när det gäller bland annat ekonomiska förmåner för asylsökanden/nyanlända.

Klas-Håkan Petersson

Hässleholm

”Hur kan det ha blivit på detta vis? Att politiska partier så snabbt som möjligt vänder sina kappor efter vinden”

Annons
Annons
Annons
Annons