Annons

Svensk lag ska inte bygga på godtycke och moralpoliser

Kontrareplik till Ian Fernhedens replik i Kb/NSk den 9 december 2022.
Tidöavtalet • Publicerad 22 december 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ewa Pihl Krabbe (S), Ulrika Tollgren (S), Therese Sturesson (S)Foto: Victor Lindstammer, Mikael Persson, Tommy Svensson

Ian Fernheden börjar med att beskriva viskleken och därefter följer långa haranger om hur journalisten på Dagens samhälle citerat honom. Vår uppfattning är journalister är oerhört noga med att citat är korrekta. Det är grundläggande journalistisk etik men kan såklart kännas frustrerande.

Att som Fernheden försöka peka ut andra som laglösa handlar enbart om att sprida ut en brun dimridå. I samma Kristianstadsbladet, samma dag beskrivs hur SD:s tidigare gruppledare Carl Henrik Nilsson (CHN) tagit ut politiska arvoden på felaktig grund. CHN har redan tvingats återbetala permitteringsstöd som han fått på tvivelaktiga grunder. CHN avslöjades sitta på dubbla politiska digitala möten med dubbla arvoden. I våras korades han lite skämtsamt till “årets buse” vid ett internt möte i Sverigedemokraterna med en bild som publicerades i sociala medier och han gavs massor av ryggdunk, “stå på dig”. Som vit man verkar han stå över alla anklagelser om fiffel och vandel.

Annons

Carl Henrik Nilsson avsattes visserligen som gruppledare när kommunalrådsposterna fördelades men han ingår fortfarande i den manliga kvartett som representerar Sverigedemokraterna i kommunstyrelsen i Kristianstad.

Inför årets budget uttryckte CHN i kommunfullmäktige att “hade Sverigedemokraterna fått styra hade inte rättscentrum behövt byggas för då hade vi redan rensat hela stan”. “Hur?” är frågan som osökt leder in till det Tidöavtal som Ian Fernheden helt hypotetiskt utgår ifrån som om det vore lag.

Enligt nu gällande svensk lag är människor inte olagliga. Att vara papperslös är inget brott. Det finns inte inskrivet i brottsbalken.

”Inför årets budget uttryckte Carl Henrik Nilsson i kommunfullmäktige att “hade Sverigedemokraterna fått styra hade inte rättscentrum behövt byggas för då hade vi redan rensat hela stan”.”

Tidöavtalet består till mer än hälften av juridik. Juridik som inte bara går på tvärs mot nu gällande grundlagar utan även emot en hel del av de mänskliga rättigheter som vi ratificerat likt en majoritet av världens länder. Rättsstatens grundläggande principer är avgörande i en demokrati. Svensk lag ska inte bygga på godtycke och vi ska inte inrätta moralpoliser.

Sverigedemokrater har i olika sammanhang uttalat sig tvivelaktigt om alltifrån forskare till tjänstepersoner och även om att “städa bort så kallade opolitiska tjänstemän med vänstersympatier” ur departementen. Ditt uttalande om att tjänstepersoner som inte står upp för Tidöavtalet, som om det vore lag, borde söka annat jobb är bara ett annat sätt att uttrycka samma åsikt. Avser du Ian Fernheden att agera ifall du upplever att tjänstepersoner har “fel åsikt” i Kristianstads kommun?

Vi Socialdemokrater hoppas att den mörka Vandeltid som Sverige drabbades av 2022 blir en kortvarig parentes i vår svenska historia. Godtycke, moralpoliser eller angiveriplikt bryter mot rättsstatens principer. Vår demokrati är inte gjuten i sten utan måste ständigt värnas och vårdas.

Ewa Pihl Krabbe, ordförande för Socialdemokraterna i Kristianstad, riksdagsledamot

Ulrika Tollgren (S), oppositionsråd, Kristianstad

Therese Sturesson (S), vice ordf Kultur och fritidsnämnden, Kristianstad

Annons
Annons
Annons
Annons