Annons

Sverige blir fattigare och regeringen står och tittar på

För varje dag som går blir Sverige farligare och fattigare. Stigande priser pressar hushållen och lågkonjunkturen har kopplat grepp om samhällsekonomin. I tider som dessa måste samhället stå starkt. Men istället väljer Ulf Kristerssons och Jimmie Åkessons regering att inte tillföra de resurser som krävs.
S-politik • Publicerad 23 november 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Magdalena Andersson besökte Österänggymnasiet i Kristianstad under tisdagen.
Magdalena Andersson besökte Österänggymnasiet i Kristianstad under tisdagen.Foto: Mikael Persson

Denna utveckling måste vändas för att vi ska kunna läka samman vårt land. Det skriver Magdalena Andersson (S) som i veckan besöker Skåne och Henrik Fritzon (S).

Enligt OECD:s bedömning i september har Sverige i år näst lägst tillväxt i EU och ekonomin förväntas krympa. Inflationen är högre än i Danmark och svenska hushåll kommer att få leva med bestående höga priser. Väldigt många ser marginalerna försvinna. Jämfört med för ett år sedan är bensinen dyrare och vi har högre hyror och boräntor – till och med falukorven är dyrare. Skånes Stadsmission rapporterar att trycket aldrig varit så stort som nu. Fler än tidigare behöver hjälp med att ens få mat för dagen.

Magdalena Andersson (S) och Henrik Fritzon (S) är kritiska till utvecklingen i Sverige i en gemensam debattartikel. Bilden är från ett besök på Sjöbo vårdcentral.
Magdalena Andersson (S) och Henrik Fritzon (S) är kritiska till utvecklingen i Sverige i en gemensam debattartikel. Bilden är från ett besök på Sjöbo vårdcentral.Foto: Sprisse Nilsson
Annons

För att möta detta svåra läge har vi socialdemokrater föreslagit reformer som skulle ge effekt direkt i plånboken för vanligt folk. Vi vill beskatta bankernas övervinster och återföra resurser för att stötta vanligt folk. Några av våra förslag är en extra utbetalning av barnbidraget, höjt underhållsstöd och en tankrabatt för att sänka kostnaderna att köra bil.

Henrik Fritzon (S) och Magdalena Andersson (S).
Henrik Fritzon (S) och Magdalena Andersson (S).Foto: Sprisse Nilsson

Vi ser också en omfattande välfärdskris i vårt land och situationen är som värst i sjukvården. Det gäller i de flesta regioner, men i Region Skåne är läget synnerligen allvarligt. Underskottet har skenat under året. Det är resultatet av att de regionalt styrande Tidöpartierna valde att inte täcka de förväntade kostnadsökningarna och istället prioritera låg regional skatt. Tidöpartierna satte sin tilltro till att SD-regeringen skulle komma till undsättning.

Men det gjorde den inte, Kristersson och Åkesson prioriterade att gynna höginkomsttagare istället för att tillföra de resurser som krävdes. Nu när de smitit från ansvaret och inte gett de resurser som krävs föreslår de istället att regionen, som redan har svag ekonomisk ställning, ska lånefinansiera de stora underskotten. Det är inte lagligt och inte heller ansvarsfullt inför kommande generationer som måste betala av skulderna.

Patienter och personal i Skåne får betala ett högt pris för att Tidöpartierna regionalt och nationellt inte gör det som krävs. De extremt långa vårdköerna har bitit sig fast och tillgängligheten i vården är generellt låg.

Välfärden i Skåne pressas hårt från två håll. Från en regering som väljer att inte ta sitt ansvar och från samma partier i Region Skåne som nu skuldsätter framtida generationer. Tidöpartierna klarar inte av att ta ansvar i en svår och orolig tid.

Vi socialdemokrater föreslår att staten kraftigt ökar resurserna till vården, skolan och omsorgen, samtidigt som vi ser att regionerna behöver ta ansvar och inte lånefinansiera driften. Så kan staten och regionerna arbeta tillsammans för att skydda vår gemensamma välfärd.

Magdalena Andersson

Partiledare Socialdemokraterna

Henrik Fritzon

Gruppledare Socialdemokraterna Region Skåne

Annons
Annons
Annons
Annons