Annons

Ta reda på fakta innan du försöker ta billiga poäng

SD får klä skott för Sandor Szilagyis kritik och då jag är partiets företrädare i beredningen så skall jag förklara processen.
Sverigedemokraterna • Publicerad 7 juni 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sverigedemokraternas Magnus Persson förklarar bakgrunden till arvodesförslaget.
Sverigedemokraternas Magnus Persson förklarar bakgrunden till arvodesförslaget.Foto: Johan Nilsson/TT

Den moderata företrädaren Szilagyi går till starkt angrepp mot ett förslag som hans egna företrädare i kommunens arvodesberedning har varit med att ta fram, och det gör han utan någon som helst bakgrundskontroll vilket är väldigt synonymt för många politiker i Bromölla.

Arvodesberedningen består av ledamöter från samtliga partier och som strävar efter att gå fram med ett gemensamt förslag som alla partier kan stå bakom.

Annons

Och då förslaget om en ny styrmodell togs fram så aktiveras även arvodesberedningen.

Jag kan till viss del förstå han och andra politikers kritik mot ett oppositionsråd sett till hur arbetet bedrevs sist kommunen hade ett efter valet 2010. Då ingick det i ett valtekniskt samarbete mellan S och M som tack för hjälpen för att man bidrog till att hålla SD utanför politiskt inflytande. Ett oppositionsråd skall ju företräda oppositionen och då vikt till största oppositionsparti eller i en partisamverkan utanför den styrande koalitionen.

Och i arvodet ingår allt, tillkommer ingen förlorad arbetsinkomst eller extra mötesarvoden som det gör nu. Så att det blir dyrare för kommunen i slutändan är det ingen som vet. Det som är bra med fasta arvoden är att då tvingas man sköta sitt uppdrag och inte bara dyka upp när man känner för det. Underlättar även för personer som inte är pensionärer att kunna engagera sig i politiken då man vet förutsättningarna.

Och när det gäller ordföranden i dom berörda utskotten har man i arvodesberedningen sett till den arbetsbörda som den nya organisationen innebär det ingår bland annat jourersättning då man tillsammans med kommunalrådet har ständig jour 365 dagar om året 24 timmar om dygnet gällande individärende, något som låg utanför arvodet med det gamla förslaget.

”Det som är bra med fasta arvoden är att då tvingas man sköta sitt uppdrag och inte bara dyka upp när man känner för det.”

Gällande kommunalrådet var inte det grundförslaget utan en kompromiss som Alternativets företrädare föreslog och som samtliga partier ställde sig bakom. Och att SD yrkat på förslaget är självklart då vi haft en löpande dialog inom partiet under hela processen, dom synpunkter som framkommit har jag tagit med mig i arbetet. Att sen andra partier inte har en intern dialog under processen får stå för dom även om jag tycker det är väldigt oseriöst. Samtliga partier i arvodesberedningen stod efter vissa justeringar eniga bakom förslaget. Och vi vill väl ha engagerade politiker som deltar i arbetet och som medborgarna kan ställa krav på. Skall tilläggas att skulle det nya förslaget gå igenom så ligger Bromölla fortfarande långt under övriga kommuner gällande kostnader för politiken.

Lite exempel per kommuninvånare:

Bromölla 142 kronor. Sölvesborg 280 kronor. Olofström 256 kronor. Östra Göinge 213 kronor.

Så Sandor Szilagyi, försök du ta billiga politiska poäng men innan du gör det så ta gärna reda på hur det ligger till först. Och jag ser fram i mot valrörelsen och tar debatten alla dagar i veckan.

Magnus Persson (SD), ledamot i arvodesberedningen Bromölla kommun

Annons
Annons
Annons
Annons