Annons

Debatt: Ta ut vaccinet till oss på arbetsplatserna

Att göra det så enkelt som möjligt för arbetare att ta sitt vaccin är inte bara en fråga om rättvisa – det är en klok åtgärd.
Covid-19 • Publicerad 14 mars 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi har hållit Sverige igång och vi har varit tvungna att träffa andra människor.”
”Vi har hållit Sverige igång och vi har varit tvungna att träffa andra människor.”Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Nyligen gick LO, PTK och Svenskt Näringsliv gemensamt ut och uppmanade både regering och regionerna att öppna för covid-vaccinering på eller nära arbetsplatser.

Det är helt avgörande att de styrande i Region Skåne hörsammar den uppmaningen.

Annons

Hittills har den svenska coronastrategin fokuserat på de som kan arbeta hemifrån och har flexibla arbetstider. Region Skåne måste visa att man ser och underlättar för alla de tusentals som inte har den möjligheten.

”Smittoutbrott på byggarbetsplatser lett till att hela samhällen påverkats.”

Vi har fortsatt åka till våra arbeten precis som tidigare. Vi har hållit Sverige igång och vi har varit tvungna att träffa andra människor både för att ta oss till våra arbetsplatser och för att kunna utföra våra jobb.

Ingen har hört talas om någon klustersmitta på en IT-firma eller advokatbyrå. Däremot har smittoutbrott på byggarbetsplatser lett till att hela samhällen påverkats. Att göra det så enkelt som möjligt för arbetare att ta sitt vaccin är inte bara en fråga om rättvisa – det är en klok åtgärd för att förhindra smittoutbrott här i Skåne

Ska vaccinering kunna ske så snabbt och effektivt som möjligt måste vaccinet komma till medborgarna. Framför allt till dem som inte kan arbeta hemifrån eller arbetar i kontaktnära yrken.

Vi kräver att de styrande i region Skåne säkerställer att så blir fallet

Jonas Sjöberg, ordförande Byggnads Skåne

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons