Annons

Ta vaccinet och på med munskydden nu

Det är högsta prioritet nu att utan dröjsmål trycka ner coronasmittan. men sedan vaccinationen kom igång på allvar har diskussionen om munskydd helt kommit av sig. Det är dags att ta på dem.
Covid-19 • Publicerad 8 december 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi kan alla bidra genom att börja använda munskydd redan idag.”
”Vi kan alla bidra genom att börja använda munskydd redan idag.”Foto: Johan Nilsson/TT

Ännu en covidvåg drar genom Europa med skenande smittotal och ökande antal döda och även i Sverige ser vi nu en kraftig uppgång av antalet fall och antalet intensivvårdade har fördubblats de senaste två veckorna.

Dessutom sprider sig den nya virusvarianten omikron snabbt över världen, en variant som vi hittills vet mycket lite om.

Annons

Att utan dröjsmål trycka ner smittan har därför högsta prioritet. Här spelar munskydd en viktig roll, men sedan vaccinationen kom igång på allvar har diskussionen om munskydd helt kommit av sig.

Det kan inte nog betonas att vaccinering är det enda sättet att på sikt minska smittspridningen och att skydda den enskilde.

”Fullvaccinerade riskerar att ovetande sprida viruset till dem som är ovaccinerade, till dem med nedsatt immunförsvar och till dem vilkas vaccinationseffekt börjat avta,”

Vaccination ger mycket starkt skydd mot svår sjukdom och död, men vaccinering skyddar betydligt sämre mot asymptomatisk smitta och lindrig sjukdom och vaccinerade med genombrottsinfektioner kan sprida smittan.

Trots att relativt sett färre kommer att bli svårt sjuka och dö kommer viruset alltså trots vaccinering att fortsätta att cirkulera i befolkningen.

Fullvaccinerade riskerar att ovetande sprida viruset, framför allt till dem som av någon anledning är ovaccinerade, till dem med nedsatt immunförsvar och till dem vilkas vaccinationseffekt börjat avta, och i mindre utsträckning även till varandra.

En stor och viktig grupp är alla barn under 12 år, som ännu inte omfattas av Folkhälsomyndighetens rekommendationer om vaccinering och som inte bara drabbas själva utan även utgör en reservoar för viruset.

Risken för den fullvaccinerade att smittas i första hand beror i realiteten inte bara på vaccinets effekt utan även på graden av exponering för viruset, som ökar med ökande samhällsspridning och ett ökat antal sociala kontakter.

Därför krävs en högre vaccinationstäckning än de 60-70 procent av hela befolkningen som man tidigare räknade med. Hitintills är knappt 71 procent av Sveriges befolkning fullvaccinerad, en lägre andel än exempelvis Danmark, Nederländerna och Belgien där smittan skenar och kräver återinförande av restriktioner.

WHO och amerikanska CDC rekommenderar som komplement till vaccinering bland annat användning av munskydd inte bara av ovaccinerade utan också av vaccinerade i inomhusmiljöer, speciellt när smittspridningen är hög och i de flesta länderna i vår omvärld införs eller återinförs nu munskyddstvång eller - rekommendation.

I Europa är det bara Sverige och Belarus som sticker ut genom att helt sakna munskyddsrekommendationer.

Annons

Sverige behöver snabbt öka sin vaccinationstäckning, barnen måste snarast vaccineras och boosterdoser erbjudas åt alla vaccinerade när effekten efter några månader börjar avta. Här har Folkhälsomyndigheten och regionerna ett stort ansvar.

Men innan vi når dit krävs kompletterande åtgärder för att hålla smittan nere. Folkhälsomyndigheten har aviserat att nya rekommendationer kan komma att införas men det räcker inte, vi måste agera omedelbart, och vi kan alla bidra genom att börja använda munskydd redan den dag som idag är.

Och naturligtvis måste vi fortsätta att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och se till att vaccinera oss om vi inte redan gjort det!

Då bidrar vi så gott vi kan till att hålla smittan nere och förhoppningsvis slippa att drabbas av den katastrof som nu drar fram över resten av Europa.

Annika Dejmek, professor emerita i patologi, Lunds universitet och pensionerad överläkare, SUS Malmö

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons