Annons

Tänk regeringen Löfven i kejsarens gestalt

Tänk större delen av svenska folket avseende Kejsarens lydiga undersåtar som i sagan väljer att blunda för det faktum att Kejsaren är naken
Politik • Publicerad 19 augusti 2019
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
HC Andersen.
HC Andersen.Foto: Pressens Bild

Sagor, berättelser, är något som funnits sen urminnes tider. Långt, långt innan boktryckarkonsten. Då vandrade de från mun till öra, från en generation till nästa. Sagor, berättelser överlever, århundrade efter århundrade. Varför? Jo, de är allmängiltiga, immuna mot tidens tand. De speglar människors varande och tillstånd, de speglar den samtid vi för närvarande råkar leva i oavsett om det är 1300-talet, 1700-talet eller idag 2019. Jag har alltid älskat sagor och berättelser och har försökt förmedla dem till barn och barnbarn för att förhoppningsvis säga dem något om oss själva, då... och här och nu. Men jag kunde ändå inte i min mest hemska mardröm tro att jag PÅ RIKTIGT skulle leva mitt i en saga där jag är det lilla barnet.

H.C Andersen, den danske fantastiske sagoskrivaren, skrev år 1837 "Kejsarens nya kläder", det är 182 år sedan! Och inte nog med det, Andersen inspirerades till denna saga av don Juan Manuels skriftliga samling, "El Condo Lucanor" som såg dagens ljus redan 1337 det vill säga för 682 år sedan. Dessa svindlande tidsaspekter säger något om allmängiltigheten i sagor.

Annons

Nåväl till budskapet: Till alla er som inte har läst sagan, gör det nu! Till er som har läst den men som behöver friska upp minnet, läs om den nu! Den jag åsyftar är naturligtvis "Kejsares nya kläder". När ni läser den, tänk regeringen Löfven i Kejsarens gestalt, tänk större delen av svenska folket avseende Kejsarens lydiga underståtar som i sagan väljer att blunda för det faktum att Kejsaren är naken, tänk dig oss som har vidöppna ögon när du läser om barnet som upphäver sin stämma. Tänk!

Karin Björkman

Leg. psykoterapeut

Fjälkinge

Annons
Annons
Annons
Annons