Annons

Tänk vad lätt det är att leka med någon annans pengar!

Nästan dagligen läser vi om hur våra ”förtroendevalda” i olika kommuner roffar åt sej det ena avgångsvederlaget efter det andra.
Korruption • Publicerad 7 februari 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bengt-Arne Persson lämnade sin roll som kommundirektör, men trots att han sa upp sig själv fick han tolv månaders lön istället för tre, mot att vara tillgänglig på telefon.
Bengt-Arne Persson lämnade sin roll som kommundirektör, men trots att han sa upp sig själv fick han tolv månaders lön istället för tre, mot att vara tillgänglig på telefon.Foto: Stefan Sandström

Och till råga på allt elände, om du som en kommunal tjänsteman inte är lämplig för ditt uppdrag eller har misskött din uppgift, ja då får du sparken med en saftig uppgörelse som plåster på såren, låt säga 12 eller 18 månaders full lön. Snacka om missbruk av kommunala medel.

Detta är ett annat uttryck för korruption. Vi läser om i andra länder hur det stoppas pengar i egna fickor, där korruptionen är så utbredd att det äventyrar det landets ekonomi.

Annons

Nyligen kom det en ny undersökning om hur utbredd korruptionen är i alla länder, och hör och häpna, Sverige har halkat ner på listan ett par steg. Dock ingen katastrof, vi till hör ju fortfarande topp tio.

Och nu den förre kommundirektören Bengt-Arne Persson...

Han har avgått frivilligt, trots att han kunde jobba fyra, fem år till, enligt han själv. Men han kom med ett utomordentligt erbjudande att han kunde stå till kommunens förfogande i ett helt år med full lön.

106 500 kronor i månaden för att gå hemma och klippa gräsmattan eller vattna blommorna.

Och de andra lakejerna i kommunen tyckte att det var ett bra och billigt förslag, så det klubbade dom igenom.

”Hur va det nu med det ordet förtroendevald? Dom som jobbar i kommunen, jobbar väl för vårt bästa, eller?”

Tänk vad lätt det är att leka med pengar som inte är ens egna, alltså skattepengar som vi vanliga kommuninnevånare skrapar ihop för att en kommun ska fungera med allt vad det innebär.

Nej, ett rejält stålbad hade våra kommuner behövt genomgå för att komma tillrätta med skattemedel som vräks ut till kommunala tjänstemän och -kvinnor, som på ett eller annat sätt inte sköter sin uppgift.

Enligt Kb/Nsk ställdes det några frågor om Bengt-Arne Perssons avgångsvederlag, men dom ville inte svara på dom viktigaste frågorna om hur det gick till när avtalet slöts. Snacka om mörkläggning! Enkelt uttryckt, kommuninnevånarna har inte med detta att göra. Goddag yxskaft!

Hur va det nu med det ordet förtroendevald? Dom som jobbar i kommunen, jobbar väl för vårt bästa, eller?

Nä, tyvärr, så här ser det ut i de flesta kommuner i landet. Trots det ena avslöjandet efter det andra av fantastiska grävande journalister, i detta fallet Norra Skåne, så fortsätter det med dessa ”hemliga” avtal.

Annons

Gång på gång, läser man om dessa guldavtal, som vissa tjänstemän berikar sej på, med kommunens goda minne.

Så om jag fick leva om mitt liv, så skulle jag definitivt bli politiker.

Totalt skrupelfri.

Erik i Stoby

Annons
Annons
Annons
Annons