Annons

Tar vi orimligt stor hänsyn till pälsdjursallergiker i Sverige?

Ja, det tyckte en man, som ringde Ring P1, där det blossat upp en debatt med anledning att en del restauranger börjat välkomna djurägare och deras djur.
Husdjur • Publicerad 8 februari 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Att inte få ta med sitt djur när man måste flytta till ett äldreboende i Kristianstads kommun är fruktansvärt.
Att inte få ta med sitt djur när man måste flytta till ett äldreboende i Kristianstads kommun är fruktansvärt.Foto: FREDRIK PERSSON / TT

Han ansåg att det var orimligt att allergiker idag har oinskränkta valmöjligheter och djurägare så gott som inga. Är det för mycket begärt att allergiker undviker ställen som välkomnar djur, undrade han.

I Tomas Baccocilis bok ”En bastu i Umbrien” (en jättebra bok om främst alzheimers) berättar han om sina barns förvåning kring detta när familjen återvänder till Sverige efter åtskilliga år i Italien. Under hela uppresan genom Europa välkomnades familjemedlemmen Rufus på alla hotell och restauranger dom besökte. Men icke här! Barnen frågade såklart varför. Av hänsyn till allergikerna, fick dom till svar. Är bara svenskar allergiker undrade då barnen följdriktigt?

”Att inte få ta med sitt djur på restaurang tycker många är tråkigt. Men att inte få ta det med när man måste flytta till ett äldreboende i Kristianstads kommun är fruktansvärt.”
Annons

Jag minns en resa till London på 70-talet när vi blev bjudna till en restaurang i Soho, där ägarnas fyra förnäma kattor ”ingick i menyn”. Vi gäster fjäskade om deras gunst och att få en katt i knät till kaffet var underbart. Klart vi bokade bord där resten av veckan och det är det bästa minnet jag har av den resan.

Att inte få ta med sitt djur på restaurang tycker många är tråkigt. Men att inte få ta det med när man måste flytta till ett äldreboende i Kristianstads kommun är fruktansvärt. Jag har hört många hjärtslitande historier om den sorg och vånda detta orsakar. Det är möjligt i andra kommuner men inte här. Det borde vara enkelt att ta reda på hur många av personalen som är pälsdjursallergiker. Om viljan finns, vore det säkert möjligt att ordna boende där älskade husdjur är välkomna.

Fy sjutton Kristianstad att detta inte har skett!

Ingert Holmquist, Åhus

Annons
Annons
Annons
Annons