Annons

Tidökaoset skakar om och hotar rikets säkerhet

Det är förvånande att så många i denna yttersta tid ondgör sig över SD:s anonyma och smutskastande desinformation om dem som man inte gillar. Sådant har ju pågått och varit känt i åratal.
Trollfabrik • Publicerad 20 maj 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tidöpartierna. Statsminister Ulf Kristersson (M), näringsminister Ebba Busch (KD) och arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) samt Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD).
Tidöpartierna. Statsminister Ulf Kristersson (M), näringsminister Ebba Busch (KD) och arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) samt Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD).Foto: Fredrik Sandberg/TT

Exempelvis var det väl känt då högerpartierna gjorde upp om regeringsunderlag med SD 2022. Många varnade då för det som pågick. Ändå gick M, KD och L med berått mod in i fällan. Varför?

Jimmie Åkessons beundran för Donald Trump, lögnens mästare, hans politik och metoder var också väl känt för flera år sedan. SD:s kontakter med Ryssland likaså. Putins krig mot Ukraina är helt baserat på hans lögner. Därför är det knappast överraskande att Åkesson fortsatte lögnerna som spritts av hans trollfabrik. Kontona är inte alls anonyma utan har, enligt Åkesson, en annan förklaring. Han menar också att falsarierna, desinformationen och smutskastningen är en felaktig uppfattning av alla andra utanför SD. Istället är det satir och humor.

Annons

För alla som följt SD:s göranden och låtanden under längre tid var det ju helt självklart att Åkesson skulle reagera så. Det var inte alls fråga om att be om ursäkt. Det behövs bara lite undervisning från SD så att andra förstår.

Regeringspartiernas lama reaktion på att de smutskastats anonymt av SD, visar också att saken inte var någon nyhet för dem. Man säger visserligen att SD:s trolleriverksamhet är allvarlig och ett brott mot Tidöavtalet. Men man ska bara tala ut och fortsätta som vanligt med den förödande politiken.

Och det är just där som saken är mest illavarslande och för några också förvånande. Vad regeringen inte vill låtsas om att den förstår, är att SD:s dolda metoder medverkar till att erodera grunderna för det demokratiska samtalet och i förlängningen förgifta demokratin själv. Vi försöker värja oss och rikets säkerhet mot desinformation utifrån, trollfabriker i öst. Nu har regeringen sådant i sina egna korridorer. Förstår man inte att detta ytterst kan komma att hota rikets säkerhet?

Förstår inte regeringspartierna att de legitimerar SD:s metoder att skaka om demokratin och hota rikets säkerhet? Förstår inte regeringspartierna att SD bara kommer att fortsätta sin lögnmetodik a la Putin och Trump om Tidökaoset fortsätter?

Kristersson affischerade inför valet 2022 att han skulle ”få ordning på Sverige”. Med falsk stolthet presenterades Tidöavtalet som ett paradigmskifte.

Var det verkligen det här Kristersson avsåg med ordning på Sverige och paradigmskifte? Vi äldre minns en borgerlig statsminister som inte dagtingade med sin övertygelse för en statsrådspost. Dagens borgerliga ministrar verkar ha gjort sådan dagtingan till högsta mode.

Crister Albinsson

”Förstår inte regeringspartierna att de legitimerar SD:s metoder att skaka om demokratin och hota rikets säkerhet?”
Annons
Annons
Annons
Annons