GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Upp till bevis om migränvården, politiker

Mer än 1,4 miljoner svenskar, varav cirka 142 000 skåningar, är drabbade av migrän i olika former och svårighetsgrad. Svår migrän är en neurologisk sjukdom som består av betydligt mer än bara själva huvudvärken. Utan specialistbehandling är risken stor att den som drabbas får svårt att klara av sin vardag. Under valrörelsen uttryckte en rad partier inom Region Skåne en vilja att förbättra migränvården – nu är det dags för våra sjukvårdspolitiker att gå från ord till handling.
Debatt • Publicerad 22 september 2018
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Cirka 142 000 skåningar är drabbade av migrän.
Cirka 142 000 skåningar är drabbade av migrän.
Foto: Bertil Ericson / TT

Nyligen lade 839 000 skåningar sin röst i regionvalet; många med förhoppning om att ha valt politiker med förmåga att ändra den helt oacceptabla situation som skåningar med olika former av huvudvärkssjukdom befinner sig i.

Innan valet genomförde Huvudvärksförbundet en enkät bland ledande regionpolitiker i Skåne. Vi ville bland annat veta vad de ville göra i regionen den kommande mandatperioden så att personer med kronisk migrän och andra former av svår huvudvärk får tillgång till adekvat specialistvård. Det finns en bred enighet bland de olika partierna om att ta tag i migränvården. I Region Skåne vill 63 procent av partierna satsa på utbildning av primärvård i migrän- och huvudvärkssjukdomar, 75 procent införa vårdprogram och 38 procent inrätta specialiserad huvudvärksenhet centralt i regionen för utredning och behandling av patienter med svår migrän och huvudvärk.

En betydande andel av de migrändrabbade är helt beroende av specialistvård, men möts ofta av kalla handen från sjukvården beroende på vilket landsting de bor i. Enligt en registeranalys kan det skilja upp till fem gånger mellan två landsting i vilken grad man får tillgång till någon form av injektionsbehandling för kronisk migrän. Region Skåne hamnade på 15:e plats. Ett annat exempel är resultaten från en webbenkät bland landets offentliga neurologmottagningar som visade stora skillnader mellan klinikerna i vilken grad man återremitterar en person med svår huvudvärk eller kronisk migrän tillbaka till primärvården utan åtgärd. Det finns flera orsaker till den nuvarande situationen, men när vi frågade de offentliga neurologmottagningarna så angav de brist på resurser och huvudvärksspecialister som den mest begränsande faktorn för sin förmåga att utreda och behandla de remitterade patienterna.

En bra behandling kan vara skillnaden mellan möjligheten att försörja sig själv och risken att permanent ställas utanför arbetsmarknaden. För dessa människor är vården fortfarande allt annat än jämlik, utan mer att betrakta som ett lotteri. Ett migränlotteri, där skåningarna är förlorare. Politikerna i Region Skåne har nu uttryckt en vilja att göra alla skåningar till vinnare, genom en upprustad migrän- och huvudvärksvård. Upp till bevis, politiker. Svik nu inte 142.000 migrändrabbade skåningar och deras anhöriga.

Anna Karin Wallberg

Ordförande i Huvudvärksförbundet

Läs mer