Annons

Upprörande tyst om långtgående militäravtal med USA

Ravlunda är ett militärt skjutfält, men också ett rekreationsområde. Österlen skryter med områdets biologiska mångfald och Linné lär ha sagt att det inte fanns något vackrare ställe i Sverige.
Militäravtal • Publicerad 30 mars 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bilden är från Gotland och Tofta militärområde. Blir detta även verkligheten för framtidens Österlen när militäravtalet med USA skrivs under?
Bilden är från Gotland och Tofta militärområde. Blir detta även verkligheten för framtidens Österlen när militäravtalet med USA skrivs under?Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

Ravlunda är ett av de områden som berörs av DCA-avtalet. (Alltså, försvarsavtalet Defence Cooperation Agreement, DCA som Sverige tecknat med USA, redaktörens förklaring).

Redan nu störs exempelvis insekter och grodor av militära övningar. Vad händer om amerikanarna väljer att lägga en bas där? Hur kommer flyg- och skjutövningar att påverka betes- och andra djur och natur, eller livsmedelsproduktionen?

Annons

Nu är Ravlunda stängt för allmänheten när det är skjutövningar men om det är en amerikansk bas, kommer ännu större områden att stängas av? Kan vi nå stränderna där? Hur amerikaniserad blir denna kulturbygd och blir det kommunen som kommer att få betala priset för giftiga utsläpp?

Om de amerikanska lagarna står över de svenska – vad händer då till exempel med samtyckeslagen? Om en amerikansk soldat inte förstår ett nej? Vid en trafikolycka där en amerikansk soldat är vållande, hur blir det med försäkringar? Om räddningstjänsten måste rycka ut, vem betalar? Vägar ska rustas upp, är det vi som skattebetalare som ska stå för det?

Varför hörs inga politiska debatter? Varför tar inte kommunerna i sydöstra Skåne chansen att yttra sig? Var finns konsekvensanalyserna? Varför får inte befolkningen rösta om DCA- avtalet?

Frågorna är oändligt många, och avtalet är vagt. Det handlar även om övergripande frågor som – hur vi ska ha det med kärnvapen på svensk mark? DCA-avtalet berör inte enbart Ravlunda. Det gäller också Revingehed och P7 som har övningsfält i Kabusa samt ytterligare 15 platser i Sverige.

DCA har inte heller med Nato att göra. Det finns länder som är med i Nato utan att ha detta avtal. Varför har vi? I juni ska beslut tas. Då kan så mycket mer än vi nog förstår förändras.

Ystads, Simrishamns och Tomelilla kommuner kommer att beröras i högsta grad. Har vi inte rätt att kräva att dessa yttrar sig i en remiss om konsekvenserna?

Jea Jonsson, Tomelilla

Ylva Floreman, Ystad

”Frågorna är oändligt många, och avtalet är vagt. Det handlar även om övergripande frågor som – hur vi ska ha det med kärnvapen på svensk mark?”
Annons
Annons
Annons
Annons