Annons

Usel löneutveckling är inte svaret på lärarbristen

Legitimerade och behöriga lärare är det som spelar störst roll för elevernas kunskapsresultat. Därför borde samtliga kommuner ta sitt ansvar för att bekämpa lärarbristen. Dessvärre visar Lärarnas Riksförbunds nya lönestatistik att alltför många kommuner smiter undan ansvaret. Det är förödande för svensk skola, skriver Lars Nilsson och Mattias Gunnarsson, kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Kristianstad och Östra Göinge,.
Arbetsmarknad • Publicerad 11 december 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det finns inte en enda kommun i Sverige som får abdikera från sitt ansvar när det gäller att bekämpa lärarbristen.Foto: JESSICA GOW / TT

Trots att lärarlönerna har haft en svagt positiv utveckling de senaste åren, har det inte på långa vägar förmått rubba det orimliga faktum att lärarutbildning är en olönsam investering. Sacos senaste livslönerapport bekräftar återigen att efter att studielånen är betalda har lärare lägre lön än många yrken som endast kräver gymnasieutbildning.

Ska det vara mödan värt att utbilda sig så måste uppvärderingen av lärarlönerna fortsätta. Det är viktigare än någonsin för att vi ska få fler att välja, stanna i och även återvända till läraryrket.

”Att vara genomsnittlig i sina löneökningar kan varken Kristianstad eller Östra Göinge vara nöjda med.”
Annons

Med tanke på de historiskt stora satsningarna på kommunsektorn i regeringens budget borde kommunernas kassakistor inte eka helt tomma. Men att de inte öppnas för höjda lärarlöner är uppenbart när man granskar löneutvecklingen bland Lärarnas Riksförbunds kommunalt anställda medlemmar under 2020.

Årets utfall på 2,4 procent i landet i snitt är det sämsta sedan 2012. Ynka snittökningar på en procent i en del kommuner är direkt nedslående. Och inte bara med tanke på lärarbristen men också med tanke på lärarnas extra ansträngningar under coronapandemin. I Kristianstads kommun får lärarna och vägledarna endast 2,47 procent i snitt och i Östra Göinge kommun 2,44. Det duger inte. Kristianstad och Östra Göinge borde och behöver kunna prestera mycket bättre. Att vara genomsnittlig i sina löneökningar kan varken Kristianstad eller Östra Göinge vara nöjda med.

”Det är en ödesfråga för Sverige att skolan lyckas mota lärarbristen genom en bättre arbetsmiljö och löneutveckling för alla lärare.”

Det finns inte en enda kommun i Sverige som får abdikera från sitt ansvar när det gäller att bekämpa lärarbristen.

De ansvariga för skolan i Kristianstad och Östra Göinges kommuner borde istället ta efter Karlskrona kommun som föredömligt ger lärarna och vägledarna en löneökning på 4,2 procent i snitt. Det är sådana siffror som vi skulle behöva se i hela landet. Karlskronaexemplet visar att det finns kommuner som även i sämre tider förmår att prioritera skolan och har en uttalad vilja att satsa på lärarna.

Vi i Lärarnas Riksförbund vill se tydliga resultat innan kommunpolitikerna åter prövas av väljarna i september 2022. Det är en ödesfråga för Sverige att skolan lyckas mota lärarbristen genom en bättre arbetsmiljö och löneutveckling för alla lärare. Endast så kan vi locka de bästa till läraryrket.

Lars Nilsson, kommunombud, Lärarnas Riksförbund Kristianstad

Mattias Gunnarsson, kommunombud Lärarnas Riksförbund Östra Göinge

Annons
Annons
Annons
Annons