Annons

Utsläpp uppströms tar sakta död på Hanöbukten

Över 20 000 kvadratmeter död botten finns utanför Åhus hamns utlopp. Badstränderna runt omkring blir illa drabbade, skriver Åhus Maritima Sällskap efter dykningar i maj och juli i år.
Havsmiljön • Publicerad 13 oktober 2019
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ålgräs på väg att kvävas.
Ålgräs på väg att kvävas.Foto: Andreas Vos

Dykare ifrån Åhus Maritima Sällskap och SCSC undersökte Snickarhaken och Revhaken i maj och gjorde sedan återbesök i slutet på juli. Det vi fick se gjorde oss mer än oroliga. I maj var det redan fläckvis död botten på en och en halv meters djup vid Snickarhaken, med gasbildning till följd. Under juli satt undertecknad på stranden vid Snickarhaken med syskonbarn, vinden låg på mot stranden. Doften av svavelväte gick inte att undgå. Botten rördes upp av människor som badade.

Hotat ålgräs, maj.
Hotat ålgräs, maj.Foto: Andreas Vos

Vid en närmare titt på stället som besöktes under maj kunde vi konstatera att ekosystemet hade försämrats till det värre. Redan i maj såg vi något som påminde om smutsvattensvamp som börjat angripa ålgräset. I slutet av juli var mycket av ålgräset kvävt och dött, bottendöd hade brett ut sig fläckvis.

”Varför ska vi allmänheten behöva utreda Hanöbukten?”
Annons

Vad kan det bero på? Kan det vara alla utsläpp uppströms som breder ut sig vid Helg ås utlopp till Hanöbukten? Vid stark pålandsvind trycks utloppsvattnet ifrån Helge å ut längs badkusten. Detta dimmiga grå mjölkiga fenomen har vi dykare sett vid olika tillfällen.

Varför ska vi allmänheten behöva utreda Hanöbukten? Var finns dom statligt anställda dykande miljöinspektörerna? Vi har påpekat problemen under flera år vad händer?

Ålgräs som kvävts och sedan dött, stora ringar bildas där botten blir mer lättflyktig av gasbildning.
Ålgräs som kvävts och sedan dött, stora ringar bildas där botten blir mer lättflyktig av gasbildning.Foto: Andreas Vos

Marint centrum i Simrishamn fick flera miljoner samt fyra anställningar för att utreda Hanöbukten. Just nu ska det forskas på en fisksort Stensmultra ute i Östersjön. Ingen yrkesdykande miljöinspektörspersonal verkar finnas vid centret. Var är forskningen kring utsläppen? Ska vi rädda Hanöbukten får forskningen förläggas uppströms till utsläpp annars blir vi skattebetalare lurade på pengar till rätt insatser.

”Myndighetspersonal går ut i tidningar och påstår att vattnet är lika rent som på 1800-talet, sedan får vi veta att reningsverk haft haveri i månader...”

Kan vi lita på myndigheterna uppströms? Svaret verkar vara nej vid exemplet Finjasjön. Det breddades nio gånger ifrån avloppsreningsverk under ett år vilket mörkades, myndighetspersonal går ut i tidningar och påstår att vattnet är lika rent som på 1800-talet, sedan får vi veta att reningsverk haft haveri i månader, ovanpå det mycket höga värden av PFAS och nu uran i vattnet. Var finns uppdrag granskning när man behöver dom?

Andreas Vos

Henrik Persson

Åhus Maritima Sällskap

Annons
Annons
Annons
Annons