Utsläpp uppströms tar sakta död på Hanöbukten

Havsmiljön Artikeln publicerades
 Ålgräs på väg att kvävas.
Foto: Andreas Vos
Ålgräs på väg att kvävas.

Över 20 000 kvadratmeter död botten finns utanför Åhus hamns utlopp. Badstränderna runt omkring blir illa drabbade, skriver Åhus Maritima Sällskap efter dykningar i maj och juli i år.

Dykare ifrån Åhus Maritima Sällskap och SCSC undersökte Snickarhaken och Revhaken i maj och gjorde sedan återbesök i slutet på juli. Det vi fick se gjorde oss mer än oroliga. I maj var det redan fläckvis död botten på en och en halv meters djup vid Snickarhaken, med gasbildning till följd. Under juli satt undertecknad på stranden vid Snickarhaken med syskonbarn, vinden låg på mot stranden. Doften av svavelväte gick inte att undgå. Botten rördes upp av människor som badade.

Vid en närmare titt på stället som besöktes under maj kunde vi konstatera att ekosystemet hade försämrats till det värre. Redan i maj såg vi något som påminde om smutsvattensvamp som börjat angripa ålgräset. I slutet av juli var mycket av ålgräset kvävt och dött, bottendöd hade brett ut sig fläckvis.

Varför ska vi allmänheten behöva utreda Hanöbukten?

Vad kan det bero på? Kan det vara alla utsläpp uppströms som breder ut sig vid Helg ås utlopp till Hanöbukten? Vid stark pålandsvind trycks utloppsvattnet ifrån Helge å ut längs badkusten. Detta dimmiga grå mjölkiga fenomen har vi dykare sett vid olika tillfällen.

Film från dykningarna kan du se här.

Varför ska vi allmänheten behöva utreda Hanöbukten? Var finns dom statligt anställda dykande miljöinspektörerna? Vi har påpekat problemen under flera år vad händer?

Ålgräs som kvävts och sedan dött, stora ringar bildas där botten blir mer lättflyktig av gasbildning.
Foto: Andreas Vos
Ålgräs som kvävts och sedan dött, stora ringar bildas där botten blir mer lättflyktig av gasbildning.

Marint centrum i Simrishamn fick flera miljoner samt fyra anställningar för att utreda Hanöbukten. Just nu ska det forskas på en fisksort Stensmultra ute i Östersjön. Ingen yrkesdykande miljöinspektörspersonal verkar finnas vid centret. Var är forskningen kring utsläppen? Ska vi rädda Hanöbukten får forskningen förläggas uppströms till utsläpp annars blir vi skattebetalare lurade på pengar till rätt insatser.

Myndighetspersonal går ut i tidningar och påstår att vattnet är lika rent som på 1800-talet, sedan får vi veta att reningsverk haft haveri i månader...

Kan vi lita på myndigheterna uppströms? Svaret verkar vara nej vid exemplet Finjasjön. Det breddades nio gånger ifrån avloppsreningsverk under ett år vilket mörkades, myndighetspersonal går ut i tidningar och påstår att vattnet är lika rent som på 1800-talet, sedan får vi veta att reningsverk haft haveri i månader, ovanpå det mycket höga värden av PFAS och nu uran i vattnet. Var finns uppdrag granskning när man behöver dom?

Andreas Vos

Henrik Persson

Åhus Maritima Sällskap

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.