Annons

V: Dags att släppa sargen och går Vårdförbundet till mötes

Varför så svårt att komma till skott, SKR och Sobona? Vad är ni rädda för? Vårdförbundets kamp för en dräglig arbetsmiljö är ingen nyhet. I åratal har vikten av tid för återhämtning, en lön att leva på, och kollegor som orkar och vill arbeta kvar i vården påpekats av utarbetade under- och sjuksköterskor.
Vårdstrejken • Publicerad 10 juni 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Arbetstiden är knäckfrågan i vårdkonflikten som måste lösas för att personalen ska orka fram till pensionen, anser V.
Arbetstiden är knäckfrågan i vårdkonflikten som måste lösas för att personalen ska orka fram till pensionen, anser V.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sju av tio vårdarbetare anser nu att en arbetstidsförkortning är nödvändig. Vårdförbundets krav i övrigt är inga konstigheter och borde inte utgöra hinder för att komma överens. Många av kraven sysselsätter redan arbetsgivaren. Det är arbetstiden som är knäckfrågan. Men så länge grundförutsättningarna inte är uppfyllda kommer inte heller resten att funka.

Aldrig så pigga och välvilliga HR-avdelningars arbete med utbildningsvägar och kompetenshöjningar och ”det hele” riskerar att falla platt till marken.

Annons

Det är självklart att en trött och stressad vårdarbetare som också upplever etisk stress av att inte hinna med utgör en risk att skada patienten och/eller sig själv. Personalflykten innebär att svenska sjukhus inte kan bemanna befintliga vårdplatser. Sjukskrivningarna skapar merarbete för kollegorna. Nyligen ledde personalbristen till en merkostnad på en miljon i vite från Arbetsmiljöverket. Det var andra gången Region Skåne bötfälldes i år. En tröttsam och livsfarlig upprepning från tidigare år.

Patienter liggande i korridorer vårdas av alldeles för få händer, flera människor har dött. När vårdarbetare redogör för hur de saknar energi till ett meningsfullt liv med familj och fritidsintressen och ofta är saknad av släkt och vänner tycks inlevelseförmågan ta slut. Då upphör regionernas kvalitetstänk. För där blir vårdarbetaren människa.

Vänsterpartiet sympatiserar med Vårdförbundets krav på arbetstidsförkortning. Nu går de före i den kampen. Och SKR:s och Sobonas kostnadsargument är bara delvis sant.

– Hur ska det gå till? utropade ordföranden i Region Skånes personalnämnd, moderaten Linda Allanson Wester, när Vänsterpartiet under budgetsammanträdet i november återigen yrkade på försök med kortad arbetstid. Hon gav uttryck för en högst borgerlig åskådning i otakt med tid och forskning.

I tidskriften Kollegan (230614) dissar Lundaforskaren Roland Paulsen sin egen tio år gamla profetia om att vi fastnar i åttatimmarsdagen trots rationaliseringar och effektiviseringar:

– Det blev mer dystopiskt än jag beskrev det. Vi har inte bara konstant arbetstid – genom höjningen av pensionsåldern är det i själva verket en arbetstidsförlängning som äger rum, vilket historiskt sett är helt unikt.

Kommunal tillbakavisar arbetsgivarens argument som ”seglivade myter” (Kommunal 0527, ”Rapport: Tid för förändring”, och Arbetaren 0530, ”Fackliga utredaren om höga kostnader…”). LO beslöt just om att prioritera arbetstidsförkortning i kommande förhandlingar, med lagstiftning i bakfickan. 28 procent, nästan var tredje sjuksköterska, jobbar deltid för att man inte orkar jobba fullt. Det innebär i praktiken att man ändå jobbar heltid, övertid och extra timmar inräknade. Hur ska de orka fram till pensionen?

Region Skåne har framgångsrikt genomfört ett hyrstopp för sjuksköterskor. Siffran är noll. Det innebär att regionen inte längre belastas med extra kostnader till privata företags vinster och administration. Många sjuksköterskor har nu i stället anställts i regionen och kan stadigvarande tillgodose vårdbehoven. En självklarhet som Vänsterpartiet haft som krav i åratal. Men fler behövs.

Då måste sjuksköterskorna bli åtminstone lite lockade av anständiga arbetsvillkor i regionen. SKR och Sobona måste släppa sargen och gå med på Vårdförbundets krav. Sänkt arbetstid för första gången på 50 år går att åstadkomma. Vårdförbundets kamp är, förutom nödvändig, en värdefull och viktig byggsten. Vänsterpartiet har krävt det länge. Vi har haft rätt förr, och kommer att få rätt nu. Men då måste vi alla stå upp för våra fackliga rättigheter.

När vi nu gått till EU-val, så ha i åtanke att 60 procent av de politiska beslut vi tar i Sverige är initierade av EU. Vi riskerar att få en oerhört högervriden samling i majoritet, med marknadslösningar som allena saliggörande och inskränkt arbetsrätt och fackliga rättigheter på agendan.

Annons

Alexandra Thomasson

Regionråd Vänsterpartiet region Skåne

Maria Kållberg

Representant för Vänsterpartiet i personalnämnden Region Skåne

”Det innebär i praktiken att man ändå jobbar heltid, övertid och extra timmar inräknade. Hur ska de orka fram till pensionen?”
Annons
Annons
Annons
Annons