Annons

Vackra ord i Tidöavtalet – men skånsk industri behöver svar här och nu

Det står klart att arbetslinjen och grön tillväxt står högt upp på den nya regeringens agenda.
Det är en god start. Men det får inte stanna vid vackra ord.
Tvärtom frågar vi oss om den nya regeringen ser allvaret i situationen för tillverkande bolag i Skåne.
Näringsliv • Publicerad 5 november 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Jimmie Åkesson (SD), Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L) vid presentationen av Tidöavtalet.
Jimmie Åkesson (SD), Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L) vid presentationen av Tidöavtalet.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Våra medlemsföretag, små- och medelstora industribolag och förpackningsindustrin i Skåne, ser hur elpriserna åker berg- och dalbana och urholkar möjligheterna till en konkurrenskraftig produktion.

Det går inte att anpassa varuflöden, logistik och produktion efter hur vindarna blåser eller vilka gaskranar som Ryssland väljer att vrida åt. Inte heller går det att på kort varsel att hantera prisökningar på flera hundra procent, som många av våra medlemmar vittnar om.

Annons

Om ingenting görs riskerar, i grunden livskraftiga, bolag att slås ut. Det vill vi till varje pris undvika. När industribolag tvingas läggas ner så kommer de väldigt sällan tillbaka. Det riskerar jobben och välståndet i Skåne och i Sverige.

För våra bolag här i elområde 4 är det därför särskilt viktigt att högkostnadsskyddet skyndsamt kommer på plats. Det är varken rättvist eller ekonomiskt försvarbart att skånska tillverkande bolag ska betala det högsta priset för nedlagd planerbar baskraft eller Rysslands krig i Ukraina.

”För våra bolag här i elområde 4 är det därför särskilt viktigt att högkostnadsskyddet skyndsamt kommer på plats.”

Samtidigt är det viktigt att se över incitamenten som påskyndar energieffektivisering och den gröna omställningen i industrin. Det kan skapa flertalet positiva effekter. Dels mindre klimatavtryck, mindre utsläpp och en mer hållbar produktion. Dels lägre kostnader för elnotorna för alla.

Pandemin har satt i gång många processer där industrin ser över nya former för sin produktion, logistik och tillgång till insatsvaror. För Skånes och Sveriges del skapar detta förutsättningar för bolagsverksamheter att återvända hem. Men denna positiva utveckling riskerar att gå förlorad när grunderna för en konkurrenskraftig industri, det vill säga tillgång till en fossilfri, trygg och stabil elförsörjning, idag saknas.

Våra företag vill bidra till tillväxt, fler jobb och leda den gröna omställningen. Men då krävs politiska lösningar som gör att skånsk industri kan överleva här och nu.

Vi hälsar därför Sveriges nya energi- och näringsminister Ebba Busch och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari välkomna till Skåne. Vi ser fram emot konstruktiva samtal med målsättningarna att stärka förutsättningarna för en hållbar och stark tillväxt i skånska och svenska industribolag.

Camilla Dahlin,

tillförordnad vd Industriellt utvecklingscentrum Syd (IUC Syd)

Marie M Lavsen,

vd, Packbridge

Annons
Annons
Annons
Annons