Annons

Vad är vacker konst? Vad är en skicklig konstnär?

När Göte Färm gruppledare för SD i Östra Göinge försvarar SD:s ställningstagande i kulturfrågor, där konstens möjlighet till olika uttrycksformer ställs i centrum, avslöjar han med all tydlighet, det som kulturarbetarnas debattartikel ”Fri kultur ger fria människor” (6/4) påstår. Nämligen att SD vill styra uttrycksformerna i konsten, skriver Per af Forselles i en kommentar till ”En vacker skärgård...” (9/4).
Kultur • Publicerad 14 april 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kina 2020. Regeringens propagandaaffischer sätts upp efter coronautbrottet.
Kina 2020. Regeringens propagandaaffischer sätts upp efter coronautbrottet.Foto: Ng Han Guan

Färm skriver: ”Vi tycker att det offentliga rummet bör dekoreras med konst som har ett värde för den stora massan, vacker konst utförd av skickliga konstnärer.” Vilket värde? Vad är vacker konst? Vad är en skicklig konstnär? Frågorna hopar sig, men inte för Färm. Det är värdet för den stora massan som räknas. Med ens sopar Färm undan möjligheten till individuell uttrycksform och ersätter det med ett diffust normgivande.

Konst är inte bara en naturillustration. Kultur är inte bara folkdräkt och hambo utan så mycket mer. Jag skulle inte personligen köpa det Färm kallar menskonst, men det fråntar mig inte rätten att tolka det konstnärliga uttrycket som en provokation, baserad på en vilja att öppna dialogen kring kvinnors smärta under sina månatliga återkommande besvär.

”Tycke och smak skiljer sig åt, vilket är en demokratisk förutsättning. Att enbart hävda värdet utifrån den stora massan är att förneka individens konstnärliga rättighet.”
Uppmaningar till byggnadsarbetare att varje minut räknas i klassisk sovjetisk propagandastil. Vid bygget av ett nytt sjukhus i utkanten av Moskva, 2020.
Uppmaningar till byggnadsarbetare att varje minut räknas i klassisk sovjetisk propagandastil. Vid bygget av ett nytt sjukhus i utkanten av Moskva, 2020.Foto: Kirill Zykov
Annons

Det finns många kvinnor som lider i det tysta. Ett fysiskt besvär som inte har prioriterats inom sjukvården. Vilket i sin förlängning är att betrakta som en politisk fråga. Något som SD-politiker borde ta på allvar istället för att äcklas och häckla. Under århundraden har konstnärer tvingats att gömma sina politiska åsikter och medmänskliga förtryckta känslor i sina alster. Det är först i vår demokratiska samtid de kan framträda och bidra i debatten. Tycke och smak skiljer sig åt, vilket är en demokratisk förutsättning. Att enbart hävda värdet utifrån den stora massan är att förneka individens konstnärliga rättighet. Om detta är fallet, är demokratitanken att se som förlorad.

”Det forna Sovjetunionen såväl som Nazityskland fastställde konstnärernas uppdrag att formgiva ett normgivande värde för massorna. Något Färm nu likaledes hävdar.”

Det forna Sovjetunionen såväl som Nazityskland fastställde konstnärernas uppdrag att formgiva ett normgivande värde för massorna. Något Färm nu likaledes hävdar. Härmed har politikern Färm dikterat förutsättningarna för konsten och därmed blottat sin akilleshäl. Fri konst utformas av befriade konstnärers kreativitet.

Per af Forselles

Glimåkra

Annons
Annons
Annons
Annons