Annons

Vad blir nästa i raden av SD:s många löftesbrott

SD:s löftesbrott är många. Löftesbrott ett: Inga försämringar av a-kassan enligt SD:s arbetsmarknadspolitiske talesperson Magnus Persson.
SD-politik • Publicerad 8 maj 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
SD sysslar med löftesbrott, anser skribenten.
SD sysslar med löftesbrott, anser skribenten.Foto: Christine Olsson/TT

Han säger den sjunde mars 2023 i en intervju med tidningen Arbetet: ”Nivån på a-kassan är inte förhandlingsbar” markerar SD-toppen Magnus Persson med ansvar för jobbfrågorna. Magnus säger också att a-kassan är en fråga som skulle kunna leda till att Tidösamarbetet spricker.”

Resultatet gällande a-kassan efter förhandlingar mellan regeringen och SD blev att de som tjänar 34 000 kronor i månaden och varit arbetslös i 300 dagar får plus 2 700 kronor.

Annons

De som tjänar 26 000 i månaden har varit arbetslös 300 dagar får minus 3 900 kronor i a-kassa. En försämring för de flesta inom LO kollektivet trots löften av Magnus Persson ”Nivån på a-kassan är inte förhandlingsbar”. Och så kallar SD sig för det nya arbetarpartiet. De av LO kollektivet som röstade på SD känn er blåsta!

Löftesbrott två: Bensin/diesel 15 kronor vid pump lovade Åkesson just nu är priset 18.50 kronor.

Detta löftet var en av orsakerna till att det blev regeringsskifte. Vad händer med bensin/diesel priserna när regeringen ska uppfylla lagstiftningspaketet ”Fit for 55” som innehåller ny eller uppdaterad lagstiftning på klimat-, energi- och transportområdena som ska leda till att EU-länderna minskar utsläppen med minst 55 procent till 2030 och når klimatneutralitet senast 2050.

För att uppnå detta målet så måste regeringen besluta att blanda in biodrivmedel i bensin/diesel vilket kommer ge högre bensin/diesel priser. När journalister fråga om framtida bensin/diesel priser så möts de av tystnad om hur Sverige 2030 ska uppnå ”Fit for 55”. Så när 15 kronor vid pump när Åkesson?

Nästa förhandling mellan regeringen och SD är översyn av det svenska välfärdssystemet som består av tre grundläggande delar:

Ekonomisk trygghet (som innefattar ekonomiska trygghetssystem), social trygghet (som innefattar sociala trygghetssystem) och hälsa (som innefattar vårdrelaterade trygghetssystem). Kommer SD att godta försämringar i det svenska välfärdssystemet?

Jerzy Michalski

”Så när 15 kronor vid pump när Åkesson?”
Annons
Annons
Annons
Annons