Annons

Välfärden under hård press där skolan hotas

Välfärden är under hård press. Inflationen försvagar ekonomin och innebär en onormal kostnadsökning.
Välfärden • Publicerad 20 januari 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skolsystemet blir allt mer ojämlikt i Sverige, konstaterar skribenten.
Skolsystemet blir allt mer ojämlikt i Sverige, konstaterar skribenten.Foto: Alexander Olivera/TT

Svar till riksdagsman Lars Johnsson (M) från Rävninge, Hästveda.

Statsbudgeten innebär reala minskningar till kommuner och regioner. Sveriges kommuner och regioner (SKR) spår i senaste ekonomirapport att sektorn underskott nästa år blir över 30 miljarder kronor. Statsbidragen i regeringens budget räcker inte för att täcka underskotten och det saknas häften av dessa medel.

Annons

Budskapet till regioner och kommuner var att prioriteringar och effektiviseringar i stället för ett tillräckligt resurstillskott.

Vi är överens om att kommuner och regioner har haft en god ekonomi det senaste decenniet och gått med överskott. Det finns kommuner som har reserver och dessa skall självklart användas nu. Men många har inte möjligheten och det kan drabba skolan. Flera kommuner och regioner väljer att höja skatten inför 2024 och risken är stor att fler följer efter 2025. Vårt land har höga skatter på arbete vilket begränsar företag och hushåll ekonomiskt.

PISA-resultaten måste ge oss alla oro när skolsystemet blir alltmer ojämlikt när olika elever större utsträckning presenterar olika resultat. Högre likvärdighet handlar inte bara om social rättvisa utan också om hur man använder sina resurser så vi får en bra skola. Det verkar som skolan i vårt land går mot allt större skillnader. Det behövs skolreformer som omfattar helheten i skolan för att vända de negativa kunskapsutvecklingen och ge förutsättningar så att så många som möjligt av eleverna lyckas med sin skolgång.

Det är i skolan grunden läggs för ett samhälle som vi kan utveckla tillsammans. Om vi sitter stilla kommer utslagningen av elever stå det svenska samhället dyrt. Det gäller oss alla och det visar PISA-studien.

Tommy Bengtsson

”Det verkar som skolan i vårt land går mot allt större skillnader”
Annons
Annons
Annons
Annons